Tre städer. Tre världspremiärer. Tre av Sveriges främsta danskompanier. 3D är ett nytt, nationellt danssamarbete mellan Göteborgsoperans Danskompani, Kungliga Baletten och Skånes Dansteater.
Tre städer. Tre världspremiärer. Tre av Sveriges främsta danskompanier. 3D är ett nytt, nationellt danssamarbete mellan Göteborgsoperans Danskompani, Kungliga Baletten och Skånes Dansteater.

Premiär i Göteborg för nytt danssamarbete

3D är ett nytt, nationellt danssamarbete mellan tre av Sveriges främsta danskompanier: Göteborgsoperans Danskompani, Kungliga Baletten och Skånes Dansteater. De nya dansverken har världspremiär i Göteborg den 20 april.

ANNONS
|

Katrín Hall, konstnärlig ledare för Göteborgsoperans Danskompani, tog initiativ till 3D och det är första gången som tre av Sveriges främsta danskompanier samarbetar.

Under våren 2018 har en utvald dansare från varje kompani vistats hos ett av systerkompanierna och skapat ett nytt verk för dess dansare. Resultatet är tre helt nya dansverk – tre världspremiärer.

Från Göteborgsoperans Danskompani har Dorotea Saykaly skapat verket Rosy Retrospection för tre dansare från Skånes Dansteater, vars koreograf Sarah Bellugi-Klima skapat verket Vermillion ever after... för tre dansare från Kungliga Baletten. Därifrån kommer Lea Ved, som koreograferat verket These parts we cannot hold för fyra dansare från Göteborgsoperan.

ANNONS

Världspremiären sker på Göteborgsoperan innan 3D går vidare till föreställningar på Dansens Hus i Stockholm och Skånes Dansteater i Malmö.

Katrín Hall, konstnärlig ledare för Göteborgsoperans Danskompani, Nicolas Le Riche, konstnärlig chef Kungliga Baletten och Åsa Söderberg, konstnärlig ledare för Skånes Dansteater, skriver i ett gemensamt uttalande om 3D i ett pressmeddelande:

”Vår tanke med projektet är att skapa nya möjligheter till utveckling genom utbyte. Vi är måna om att vårda och stimulera våra dansares kreativitet och med det här projektet skapar vi en plattform för nya talanger, en chans för dansare att utvecklas som koreografer. Det här är första gången dessa tre av Sveriges ledande danskompanier möts på det här sättet och det ska bli väldigt spännande att se resultatet av denna intensiva process.”

SPELPLAN 3D:

Världspremiär fredag 20/4, kl 19, Lilla scenen, Göteborgsoperan.

Lördag 21/4 kl 15 och kl 19, Lilla scenen Göteborgsoperan

Torsdag 26/4 kl 19, Dansens Hus, Stockholm

Fredag 27/4 kl 19, Dansens Hus, Stockholm

Fredag 4/5 kl 19, Skånes Dansteater, Malmö

Lördag 5/5 kl 18, Skånes Dansteater, Malmö

ANNONS