Författaren Philip Roth i sitt hem i Warren, Connecticut, hösten 2005.
Författaren Philip Roth i sitt hem i Warren, Connecticut, hösten 2005. Bild: DOUGLAS HEALEY

Philip Roths litteratur hyllades i GP

Under året kom GP:s litteraturkritiker att anmäla en rad av den mästerlige amerikanske författarens romaner. Här nedan kan ni läsa några av de senaste recensionerna.

ANNONS
|

"I Roths författarskap är döden allnärvarande och varje tanke på ett liv efter detta, där goda gärningar belönas och onda bestraffas, avvisas som en obscen förolämpning." skriver författaren Ragnar Strömberg redan 2011 i sin recension av boken Indignation och fortsätter:

"Här finns ingen tröst, bara en obönhörlig vilja att se livets yttersta villkor i vitögat utan att vika med blicken, men också en stingande, svidande humor som skänker proportion åt all denna smärta, all denna förbittring över utplåningens skymf."

I recensionen utnämner Ragnar Strömberg den ständigt Nobelpristippade Philip Roth till "den amerikanske berättarkonstens Grand old man". Han finner honom också "ursinnigt produktiv".

ANNONS

LÄS MER: Recension: Philip Roth Indignation

Eva Lotta Hulthén recenserade 2015 det som kom att bli Philip Roths sista roman Nemesis.

Hon finner "en vacker och vemodig berättelse om en människa som i skugga av krig, antisemitism och polio vill göra gott, i hybris ser sig själv som hjälte och straffas grymt för det av hämndgudinnan Nemesis. "

Men hon konstaterar dock att romanen, trots att den skrivits av en "mästare" var lite för svartvitt för just hennes smak.

LÄS MER: Recension Philip Roth Nemesis

2009 recenserar Kajsa Öberg-Lindsten Philip Roths roman Vålnaden försvinner.

"Med sin våldsamma självironi liknar romanen litterär stand up. Den är exotisk och ursinnigt underhållande på ett distanserat och ironiskt vis" slår hon fast i recensionen.

LÄS MER: Recension Philip Roth Vålnaden försvinner

22 maj avled Philip Roth till följd av hjärtproblem. Han blev 85 år.

Under sin livstid skrev han över 30 romaner, bland dem Portnoys besvär och Amerikansk pastoral.

LÄS MER: Philip Roth död

ANNONS