Personalen flyr Djungeltrumman och Nöjesguiden

Efter ägarbytet på göteborgska ungdomsmagasinet Djungeltrumman och dess systertidning Nöjesguiden anklagas ledningarna för sexism och dålig arbetsmiljö, skriver Dagens Media. 20 medarbetare, varav tio kvinnor, har på kort tid lämnat sina tjänster.

ANNONS
|

LÄS MER:Låt inte de unga skribenternas plantskolor vissna

Efter att HKM Media tog över Nöjesguiden 2016 och Djungeltrumman 2017 har över tio kvinnliga anställda sagt upp sig. Tre av dem har varit chefredaktörer. Enligt en lista som Dagens Media tagit del av, uppgår antalet självvalda uppsägningar nu till 20.

Diskussionen väcktes i mars när Nöjesguidens dåvarande chefredaktör Jenny Nordlander sade upp sig från tidningen. I en intervju med Resumé berättade hon att vd:n Stefan Hallenius, i ett samtal där hon sagt honom att han borde rekrytera en kvinna till Nöjesguidens helt manliga styrelse, sagt till henne att han "går på kompetens, inte kön".

– Vi tänkte olika. Rent logiskt skulle man få in en kvinna i styrelsen om det verkligen var så att man gick på kompetens, säger hon till GP.

ANNONS

Jenny Nordlander upplevde att hon arbetade i motvind på tidningen, och att det ofta blev så att hon missgynnades på grund av sitt kön; något som hon efter sin uppsägning har berättat om i flera medier.

"Man mår inte bra"

Efteråt har Dagens Media talat med åtta före detta medarbetare på Nöjesguiden och Djungeltrumman, som stärker hennes bild: sju uppger att arbetsplatserna präglas av ett ohälsosamt arbetsklimat, där tonen är hård och kvinnors kompetens sällan värderas lika högt som männens. Enligt berättelserna hamnar män oftare i beslutsfattande positioner på tidningarna, och tas mer på allvar.

Jenny Nordlander säger att hon känner igen sig i allt som skrivits.

– Jag kanske var naiv när jag började jobba där. Anledningen att jag sökte mig dit var att de verkade ha sunda värderingar. Men det borde jag ha lärt mig tidigare i livet: Bara för att redaktionen står för jämställdhet, behöver det inte finnas inbakat i företagskulturen.

Det fanns strukturella problem redan innan HKM tog över, säger hon, men hos Stefan Hallenius och HKM Media fick hon inte gehör alls för sina invändningar.

– Man mår inte bra när man är på en arbetsplats där man behandlas annorlunda. Till slut insåg jag att det inte var lönt.

ANNONS

"De ringde mig och grät"

Maria Kopp, som var chefredaktör och verksamhetsansvarig på Djungeltrumman fram till att hon nyligen valde att säga upp sig, säger att arbetsbördan med ens blev väldigt stor, och att hennes arbete alltjämt kom att handla om krishantering med personalen.

– Plötsligt hade vi en chef som ringde sina anställda och hetsade på dem, både på och utanför arbetstid, på kvällar och helger. Jag fick ta hand om alla när han brutit ner dem, säger Maria Kopp.

Andra tidigare verksamma på Djungeltrumman ger liknande vittnesbörd till GP: Att efter tidningens ägarbyte, fick medarbetarna ofta förmanande samtal långt efter arbetstid och på lediga dagar.

Ett mobbgäng

När GP når Stefan Hallenius på torsdagskvällen erbjuder han en egen teori om varför flera av Nöjesguidens medarbetare slutat:

– Det var inte ett schysst arbetsklimat på tidningen när vi tog över, och ett mobbgäng styrde och ställde på redaktionen.

LÄS MER: Jenny Nordlander konfronterade sina skolkamrater

Stefan Hallenius menar att situationen är en av anledningarna till frånfallet.

– Man får inte behandla sina kollegor hur som helst. När vi sa det till dem, blev de förstås upprörda. Det är därför de går. Att vi skulle vara en sexistisk organisation är helt enkelt inte sant.

ANNONS

Att en annan anledning är den ökade arbetsbördan, både på Nöjesguiden och Djungeltrumman, motsäger han inte.

– Vi är ju ett företag. När vi tog över Nöjesguiden var den i fritt fall, det var också Djungeltrumman. För att styra upp det var vi tvungna att öka kraven på alla fronter. Många tyckte att det var bra, andra gillade det inte. De som inte tyckte om det har nu lämnat oss. Och det är bra för alla.

Mållös

Jenny Nordlander säger att Stefan Hallenius beskrivning av ett dominerande mobbargäng på Nöjesguidens redaktion gör henne mållös

– Hur ska jag kunna bemöta en ren lögn? Börjar man ljuga hamnar allting på en så konstig nivå. Då kan man ju säga exakt vad som helst.

– Det han (Hallenius) säger om att inte behandla kollegor hur som helst är klassisk projicering. Det är han som behandlar medarbetare illa. Vi har alla slutat oberoende av varandra, vid olika tidpunkter.

LÄS MER: Specialnummer av Djungeltrumman

En gemensam nämnare, menar hon, är dock att de inte har blivit behandlade med respekt.

– Jag har aldrig påstått att könsstrukturerna kom med Stefan Hallenius, men att han inte vill medge att sexism finns på arbetsplatsen är världsfrånvänt. Och att han sedan avfärdar oss genom att försöka framställa oss som hysteriska kvinnor är så jävla omodernt att jag blir galen.

ANNONS

Hon vänder sig även mot att själva arbetsbördan skulle vara anledningen till personalflykten.

– Ingen av dem jag har pratat med har lämnat tidningarna på grund av det. Däremot av bristen på respekt. När någon hela tiden är taskig och skäller ut en, tappar man till sist lusten. Det slår inte bara mot tjejerna på redaktionerna. Jättemånga killar har också bestämt sig för att sluta.

ANNONS