Per Herngren är med i alla böckerna om Hammarkullen

Jens S Jensens bilder från Hammarkullen och Volvo visas i ny utställning på Stadsmuseet. Hammarkullen dokumenterade han under fyra decennier. Till Per Herngrens familj återvände han flera gånger.

ANNONS

Bilden är tagen i familjens radhus, mamma, pappa och tre barn sitter i soffgruppen i vardagsrummet, höga hus skymtar genom fönstret. Året är 1973. Per är tolv år.

– Vi hade flyttat från Uppsala två år tidigare, där var det platt. Hammarkullen kändes som paradiset, här fanns riktig skog, och berg som man kunde klättra i. Jag cyklade runt överallt hela första sommaren, säger han.

Per Herngren minns inte riktigt hur det var vid just det där första fotograferingstillfället. Jens S Jensen var ofta på besök, blev en vän till familjen och tog bilder på dem i vardagsrummet med några års mellanrum, bilder som finns med i alla tre böckerna om Hammarkullen.

ANNONS

LÄS MER:Fotografen Jens S Jensens samling doneras till Stadsmuseet

– Han var noga med att inte styra, vi var med om att skapa bilden, gjorde det ihop. Han ville inte att vi skulle ändra något för hans skull. Vi var inte objekt. Det syns på bilderna.

Den första boken om människorna i Hammarkullen kom 1974, den tredje 1995, då hade de flesta flyttat därifrån, men Per Herngren bodde kvar, det gör han fortfarande.

– Jag trivs med livet här, grannar som gör saker ihop. Många av mina vänner finns kvar, en har bott här sedan 1965. En del som flyttat här ifrån längtar tillbaka.

"Säkraste stället på jorden"

Per Herngren är författare och föreläsare, hans namn blev känt under 80-talet då han deltog i en aktion i USA med plogbillsrörelsen där han var med om att oskadliggöra en kärnvapenraket. Han satt 15 månader i fängelse. Sedan dess har han jobbat med konflikthantering.

– En del kurser håller jag i Hammarkullen. Men jag har också jobbat på platser där de jag känner här har bott, som Irak och Kurdistan.

En tid på 70-talet var det stökigt i Hammarkullen, sniffargänget gjorde att vuxna inte vågade vara på torget, själv hade han kompisar som undvek den underjordiska hållplatsen och tog spårvagnen från Hjällbo istället. Redan då fanns det många föreningar här och när de började samarbeta blev det lugnare, menar Per Herngren.

ANNONS

LÄS MER:Så ska förorten lyftas!

– Det var ett samarbete där alla fanns med, skolan, kyrkan, biblioteket, fritidsgårdarna, karnevalen. Nu är Hammarkullen säkraste stället på jorden.

Jens Jensen blev en del av gemenskapen, han bodde här själv i början och deltog i möten och samlingar, senare återvände han till Hammarkullen i perioder. När han gick bort 2015 jobbade han på en fjärde bok om människorna från Hammarkullen hade bland annat intervjuat Per Herngren igen.

Fakta: Jobba, leva, bo – bilder av ett samhälle

Utställning på Stadsmuseet.

200 av Jens Jensens bilder från Hammarkullen och från Volvos Torslandafabrik visas tillsammans med nytagna bilder och nya berättelser från Volvo och Hammarkullen.

Öppnar 24 november.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS