Ingrid Elam, dekan konstnärliga fakulteten. Visionsbild av universitetets nya byggnader mot Götaplatsen. Eva Wiberg, rektor GU.
Ingrid Elam, dekan konstnärliga fakulteten. Visionsbild av universitetets nya byggnader mot Götaplatsen. Eva Wiberg, rektor GU. Bild: Göteborgs universitet/Tham & Videgård Arkitekter

Pengarna räcker inte till HDK-Valands flytt

Valand och HDK ska flytta och få det trängre - men pengarna räcker inte ändå. "Vi har inte råd att stanna – vi har inte råd att flytta" säger den avgående dekanen Ingrid Elam.

ANNONS

Om några år är det tänkt att den sammanslagna institutionen HDK-Valand ska flytta till ett nybyggt Campus Näckrosen ovanför Götaplatsen. Då kommer hela den konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet att vara samlad på ett ställe.

Det här skulle ge många samordningsfördelar, som att de resurskrävande konstnärliga utbildningarna kan dela på lokaler och teknikpark och därmed hålla kostnaderna nere. Men det blir ändå dyrt, så dyrt att den avgående dekanen Ingrid Elam flaggar för att beslutet nu måste ligga hos universitetets ledning.

LÄS MER:Hon ska leda de konstnärliga utbildningarna vid GU

– Hur vi än gör så har vi inte råd. Det är för dyrt att bygga nytt och för dyrt att stanna kvar. Det är lite moment 22, säger hon.

ANNONS

Inte billigare att stanna kvar

En ekonomisk analys beställdes för att se om det blir billigare att stanna kvar i befintliga lokaler, som i så fall måste renoveras. Det blir det inte.

I förstudien om de nya lokalerna har man räknat ut att det går att krympa institutionens utrymme med 30 procent. Men det är ändå inte tillräckligt för att få ihop ekonomin.

– Det som händer nu är att vi går vidare och ser om det går att spara ännu mer, skruva på priser och krympa utrymmen, men det finns en smärtgräns även där, säger hon.

LÄS MER: Så ska det se ut vid Näckrosen i framtiden

Konstnärliga utbildningar är kostsamma, då det behövs stora ytor för ateljéer, verkstäder och scener, ljudisolerade musikrum och kostbar teknisk utrustning, fördelat på ganska få studenter.

– Till syvende och sist är det universitetet som måste fatta beslut om man vill ha en fullt utbyggd konstnärlig fakultet. Då kostar det.

Rektor: Största förändringen på många år

Göteborgs universitet har inrättat en styrgrupp för alla stora byggprojekt som är på gång. Rektor Eva Wiberg betonar att lokalfrågan för den konstnärliga fakulteten är en del av en större helhet.

– Vi sitter i gamla lokaler och de närmaste sju-tio åren kommer vi att bygga och bygga om på sju av åtta fakulteter. Det är den största förändringen på många år och ett viktigt projekt för hela universitetet, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Vill bygga ut Pedagogen för 1 000 studenter

Hon känner till Ingrid Elams krav på mer resurser och öppnar för att det inte ska vara omöjligt att lösa.

– Konstnärliga fakulteten är jätteviktig för stadens utbud och attraktivitet och en ändamålsenlig fakultet med bra lokaler främjar alla. Vi jobbar på det och jag är övertygad om att vi kommer lösa det, säger hon.

Hur mycket mer kan det få kosta?

–Det kan jag inte säga nu, men det är klart att det blir dyrare än idag. Jag har nu medvetandegjort styrelsen om problemet och så får vi arbeta vidare därifrån.

"Det blir ett nybygge"

Även Ingrid Elam hyser gott hopp om att Campus Näckrosen blir av.

– Om du vill ha en prognos från avgående dekan så är det att förr eller senare så blir det ett nybygge vid Götaplatsen. Vi har gjort ett väldigt bra förarbete och till slut kommer det att gå. Det vore väldigt bra för Göteborg.

ANNONS