Världskända performancekonstnären Marina Abramovic, som enligt GP:s America Vera-Zavala kan inspirera miljörörelsen.
Världskända performancekonstnären Marina Abramovic, som enligt GP:s America Vera-Zavala kan inspirera miljörörelsen. Bild: Junge

Orden har tagit slut, nu måste vi använda kroppen

America Vera-Zavala menar att det är dags för miljörörelsen att börja agera fysiskt, inte bara i tanken. Här går det att lära av performancekonstnärer som sätter kroppen på spel.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Hela performancekonstnären Marina Abramovics livsverk handlar om att sätta kroppen på spel. Ändå sitter jag på en Nobelkonferens i Stockholm där hon ska prata om vatten och hör henne säga något om att vi endast kan göra något åt klimatförändringar om vi förändrar oss själva.

”Kontemplera över jorden i tre minuter” är hennes sjunde och sista råd till oss lyssnare. Samtidigt har toppförhandlare flugits in till klimattoppmötet i Katowice i Polen.

USA och Ryssland går samman och gör gemensam sak med Saudiarabien och Kuwait för att urvattna klimatavtalet. USA verkar obekymrat göra bort sig. Och mänsklighetens framtid är inte oviss, med två-tre graders uppvärmning vet vi vad som väntar oss, även om det är svårt att tänka sig översvämmande städer och extremväder som slår till överallt.

ANNONS

Vad är lite kontemplation mot världens rikaste och mäktigaste länder?

LÄS MER:Klimatet är den femte karaktären i Galeras roman

Världen över har det organiserats manifestationer och aktioner för klimatet den senaste tiden. I Sverige har Extinction Rebellion kommit igång och för tredje helgen i sträck gjort aktioner i Stockholm, Malmö och Göteborg. Inspiration kommer från Ende Gelände i Tyskland där det närmast ses som en folksport att springa eller sitta och blockera produktion av fossila bränslen. Det kan vara vid själva källan, vid transportsträckan, vid raffinaderiet eller som en symbolisk blockad av en gata mitt i en stad för att förhindra bilars framfart. Förändring genom att sätta kroppen på spel.

Vi måste använda kroppen för att sätta oss i vägen för utplånandet av oss själva.

I självbiografin Gå genom väggar får vi följa Marina Abramovics resa. I alla sina verk gör hon den kroppsliga investeringen till sitt signum. Hon är en konstnär full av ärr som en minneskarta över sina föreställningar. Just därför blir jag så besviken över hennes föreläsning. För den där kroppen behövs igen. Om världens ledare inte gör vad om krävs för att rädda mänskligheten så måste vi göra det.

Som konstnär sätter jag inte min kropp på spel. Men som aktivist har jag gjort det. Allra tydligast var då jag var mänsklig sköld i Palestina 2002. Idén var att vända israelernas rasism till vår fördel, vi kunde skydda palestinierna genom att med våra västerländska kroppar ställa oss emellan de israeliska soldaterna och palestinierna.

ANNONS

LÄS MER:Det är vi som måste leva på jorden ni förstört

Miljörörelsen kan lära mycket från aktivister där civil olydnad står i centrum. Och från konstnärliga happenings där det kreativa används offensivt. För orden har tagit slut eller används av någon annan.

När Preemraff i Lysekil framhåller miljönyttan när den planerade utbyggnaden kommer leda till fördubblat koldioxidutsläpp eller när Brasiliens miljöminister upplåter ett landområde i Amazonas stort som Frankrike för skövling då har ordet miljö tappat sin betydelse.

Vi måste använda kroppen för att sätta oss i vägen för utplånandet av oss själva.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS