Eric Sjöström tar över som ordförande för Stiftelsen El Sistema efter Helena Wessman.
Eric Sjöström tar över som ordförande för Stiftelsen El Sistema efter Helena Wessman. Bild: Lisa Thanner

Nye ordföranden vill sprida El Sistema till fler

I dagarna avslutas El Sistemas musikläger Side by side med konserter bland annat i Scandinavium. I publiken finns nye ordföranden för Stiftelsen El Sistema, Eric Sjöström.

ANNONS
|

Vad fick dig att tacka ja till det här uppdraget?

– Jag blev jätteglad när jag fick frågan, jag satt på tunnelbanan och ropade högt. Ja! Det här är precis sådant som jag jobbat med tidigare, på Folkoperan och på Kulturhuset, att tillgängliggöra kultur, inte minst till dem som kanske inte fått med sig det hemifrån. Kombinationen musik, barn och unga känns extra roligt.

Vad har du för erfarenheter av El Sistema?

– Jag har följt El Sistema och jag kommer ihåg när jag läste om projektet första gången. Dudamel åkte ut till Hammarkullen, det var något helt nytt, kändes väldigt intressant. På senare tid har jag varit i Södertälje följt hur de jobbat där. Jag har sett fantastiska möten.

ANNONS

LÄS MER: Nu vill Ron Davis Alvarez ge tillbaka

Vad vill du utveckla?

– Stiftelsen El Sistema ska ju vara som ett nav för hela Sverige och utveckla metoden, och det känns som om det är dags att ta klivet vidare. El Sistema finns i 40 kommuner, men saknas på många ställen, i 250 kommuner finns det inte.

Vad känner du att du kan tillföra?

– Jag har ett brett nätverk i hela kulturlivet, både på regional och nationell nivå. Och så har jag en stor del entusiasm och ivrighet. Det måste man ha när det inte är självklart att kultur ska finnas och det snålas in. Jag tror det finns en hel del att ta tag i.

Hur stor del av din arbetstid kommer att upptas av El Sistema?

– Ett par dagar i veckan, räknar jag med. Jag har ju andra uppdrag också.

Hur mycket kommer du att vara i Göteborg?

– Göteborg är stiftelsens säte, det är tack vare att det funkade så bra här som El Sistema kunde växa. Jag tänker att jag kommer att vara här flera gånger i månaden.

LÄS MER:Min ort kan bli filmens motsvarighet till El sistema

Eric Sjöström

Född: 1966

Aktuell: Ny ordförande för Stiftelsen El Sistema

Andra uppdrag: Ordförande för Folkets Bio och vice ordförande och medgrundare till det nya museet Stockholms Kvinnohistoriska m fl.

Tidigare: Vd för Folkoperan, chef och konstnärlig ledare för Kulturhuset i Stockholm.

Övriga styrelseledamöter i Stiftelsen El Sistema: Helena Wessman, (vice ordf), konserthuschef Sveriges Radio Berwaldhallen, Stefan Forsberg, vd konserthuset Stockholm, Sten Cranner, vd Göteborgs konserthus, Mats Karlsson, chef Utrikespolitiska institutet, Christina Backman, vd Hasselbladsstiftelsen, Jalle Lorensson, chef Malmö kulturskola samt Rebecka Törnkvist, konstnärlig ledare för El Sistema Södertälje.

ANNONS