Näslund: Jag hittade framtidens bokhandel i London

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag har en vän som då och då brukar föreslå att vi ska flyga till London över dagen för att gå i bokhandlar. Det är en lite galen idé, men samtidigt ett helt normalt behov och hade jag inte varit så löjligt flygrädd skulle vi ha gjort det för längesen. När jag flyger någonstans måste jag vara borta ett tag och passa på att göra väldigt mycket, för man vet aldrig när det händer igen. Jag är i alla fall bra för miljön.

Men nu har det hänt saker som gör frestelsen större än någonsin. Förra veckan öppnade en ny bokhandel och när jag läser reportagen och ser bilderna i de brittiska tidningarna hör jag London kalla med sin mest förföriska röst. Libreria i östra delen av staden är inte ett nytt Waterstones eller Foyles med tusen avdelningar, stor lattecentral och fantastisk pappersavdelning (vilket också är underbart) - det är en superdesignad oas fylld med böcker. Smarta speglar får hyllorna att fortsätta i all evighet, här finns inbjudande sittplatser och kreativ kategorisering: med hjälp av teman ska kunderna hitta rätt och även upptäcka böcker de inte visste att de sökte.

ANNONS

Entreprenören Rohan Silva har insett människors behov av både fysisk bokhandel och böcker och skapat en värld där ingenting kan störa. Här finns inget wifi och mobilen får vackert vänta i väskan; Libreria är en digitalfri zon. Vad min tonåring skulle kalla det vill jag inte tänka på.

Att vara framför en skärm hela tiden och ständigt uppkopplad är varken bra för välbefinnandet eller kreativiteten, säger Silva till The Guardian och menar också att medvetenheten kring detta nu ökar i samhället.

Ska vi be Silva komma över och berätta denna nyhet för alla som har ansvar för den svenska skolan? Här är det så speciellt att förbjuda mobiler i högstadieklassrum att det blir en stor artikel i tidningen när en enskild skola vågar ta beslutet. Vi får ta del av hur det känns för eleverna när de inte kan kolla snapchat mitt i en ekvation och en del medger att det faktiskt är lättare att fokusera på skolarbetet. Halleluja!

Andra tycker att det är jobbigt, och här kommer ett avslöjande: det behöver och ska man inte ta hänsyn till. Mobiler under lektionstid borde inte ens vara en fråga.

Libreria är så modernt det kan bli; ju mer besatta vi blir av mobilen desto större blir behovet av frizon och läsning på papper.

ANNONS

2015 var första året på länge som bokförsäljningen ökade i Sverige. Nätbokhandeln ökade mest, men även den fysiska och inte sällan uträknade bokhandeln visade plus. Göteborg har fortfarande många boklådor som kämpar på, och det enda sättet att behålla dem är att handla där. Entusiaster med specialinriktning, pärlor vid Mariaplan och Kapellplatsen, kedjor med skyhög hyra i centrum - alla behöver sina kunder.

Att min gamla arbetsplats mitt på Avenyn bytte ut böcker mot bilar i somras har jag fortfarande inte tagit in. Det är nästan som mobiler i klassrum.

ANNONS