Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  1/6

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Närgångna porträtt från Kamerun

  Elina Bratt Lejring åkte till Kamerun för att stanna en månad på ett ekologiskt jordbruk. Hon fascinerades av människorna i landet och blev kvar i åtta månader.

  Det blev fler besök och nu, nio år efter sin första resa, ställer hon ut bilder av vardagslivet i Kamerun på Frölunda kulturhus. På torsdag berättar hon om sitt projekt i ett föredrag.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Varifrån kom ditt intresse för Kamerun?

  – Det var lite av en slump att jag hamnade där första gången. Jag hade tidigare bott på ekologiska jordbruk i nätverket WWOOF (World wide opportunities on organic farms),, man hjälper till på en gård mot mat och husrum, syftet är ett kulturutbyte. Nu ville jag hitta något utanför Europa. I Kamerun fanns det en hönsfarm. Där bodde jag först. Senare fick jag kontakt med ägarna, fick bo hos dem och fick en inblick i överklasslivet. Jag fascinerades av olika livsöden och började fotografera.

  LÄS MER: Fotografen Jens S Jensens samling doneras till Stadsmuseet

  Vad vill du visa med dina bilder?

  – Jag vill visa kamerunskt vardagsliv i olika klasser. Bilder av överklasslivet i Afrika ser vi för lite av. Det är ofta fokus på människor som har det svårt. Jag bodde hos en familj med tjänstefolk, fem Mercedes och massor av guld i inredningen. Det ska synas att man är rik. Men jag har också följt farmarbetare, musiker, politiker ...

  Har livet i Kamerun förändrats under de här åren du har varit där?

  – Mycket har förändrats med internet. Första gången jag var där fanns det tre internetkaféer kvarteret där jag bodde. Nu har alla wifi och Facebook och Whatsapp i mobilen. En tråkig förändring är att konflikten med Boko Haram har spritt sig till Kamerun. Det har blivit mer otryggt, säkerheten är förhöjd.

  LÄS MER: Högt och lågt på Ringöns invigningsutställning

  På torsdag ska du hålla ett föredrag på Frölunda kulturhus. Vad handlar det om?

  – Jag ska berätta om människorna på bilderna. Jag vill att folk ska få upp ögonen för Kamerun. Landet har haft samma president sedan 1982. I oktober är det val. Jag ska prata lite om valet och om de konflikter som finns. Och så ska jag visa några små filmer. Jag gör korta dokumentärfilmer om människor jag mött som jag lägger ut på Youtube.

  Vad gör du nu?

  – Jag jobbar som reporter på tidningen Etc just nu. Efter min första resa till Kamerun utbildade jag mig till journalist och har bland annat jobbat som nyhetsreporter på GP. Men jag har också tankar på en reportagebok om Kamerun, kanske blir den klar 2019 eller 2020.

  LÄS MER: Oscar Muñoz får Hasselbladspriset 2018

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.