Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Musikkår läggs ner

  Marinens musikkår blir kvar, men flygvapnets dito läggs ner. Därmed är kampen om uppdraget för försvarsmusiken över för Göteborg Wind Orchestra.
  - Jag är oerhört besviken. Jag hade in i det sista hoppats att man skulle hitta en annan lösning, säger Mikael Fellenius, vd för Göteborg Wind Orchestra.
  Beskedet att försvarsmakten inte längre vill betala Göteborgsorkestern för uppdraget som flygvapnets musikkår kom visserligen redan i våras, men alltsedan dess har orkesterns ledning kämpat för att påverka beslutet.
  Tisdagens offentliggörande av den utredning som gjorts om försvarsmusikens framtid, bekräftar dock att flygvapnets musikkår läggs ner från och med tredje kvartalet 2009.
  - Vi får nu helt rikta in oss på att hitta andra lösningar för vår finansiering, och jobbar fortfarande med förhoppningar om det, säger Mikael Fellenius.
  I framtiden kommer försvarsmusikcentrum bestå av tre musikkårer: Arméns musikkår och Livgardets dragonmusikkår, båda i Stockholm, samt Marinens musikkår i Karlskrona. Marinens musikkår behåller sin stationering, även om det innebär högre verksamhetskostnader, då man kommit fram till att en flytt av musikkåren till Stockholm skulle medfört uppenbara risker för förlorad kompetens.
  Även Arméns trumkår upphör som egen kår.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.