Mordvågen på Sandhamn är inte över

ANNONS
|

När Viveca Sten satt med synopsis till sin sjätte bok ville hon spegla ett Sverige som i hennes ögon har blivit kallare de senaste åren.

-"I farans riktning" är väldigt nutidsförankrad, mer mitt i samhället än någon annan bok jag har skrivit. Men berättelsen fick sitt eget liv, förklarar Viveca Sten.
Växte hela vägen

Den nye polisen Aram med assyriskt ursprung, var från början en bifigur i historien men fick till slut en stor roll.

-Det var som att han ville ha den platsen. Jag vet att det låter flummigt men han växte hela vägen och jag kände mer och mer med honom. Jag började plågas med honom och se saker med hans ögon, som den främlingsfientliga retoriken, säger Viveca Sten.

Den före detta chefsjuristen är en förlagsdröm, hon håller alla deadlines, är ytterst strukturerad, välplanerad och dessutom mycket medveten om vikten av marknadsföring och värdet i att vårda sitt varumärke. Men i själva skrivprocessen har hon med åren vågat släppa mer och mer på kontrollen. Hon tror att det beror på ökad trygghet och en större tro på sin egen förmåga.

ANNONS
-När jag kan ta ett steg tillbaka, då kan jag förmedla berättelsen snarare än att styra upp den. Det har varit en spännande upplevelse för mig som författare. Att det finns så mycket inne i mig som vill berättas, menar Viveca Sten.
Planerar dekalog

Redan nu är det klart, mycket tack vare den växande tryggheten, att hon kommer att skriva fyra kriminalromaner till med Sandhamn i fokus. Då är dekalogen, eller "deckarlogen" som hon själv fnissande kallar den, med tio böcker, ett faktum.

Viveca Sten bedyrar att det allra roligaste inte är att det går så bra, att böckerna finns i 16 olika länder eller att de har sålts i en och en halv miljon exemplar.

-Det allra roligaste är när man sitter med sin text och känner att det bär, att det lyfter. När jag förmedlar exakt den känsla jag är ute efter.

Hon tycker att den största skillnaden mellan de första böckerna om Nora Linde och Thomas Andreasson är att hon vågar ge läsaren mer utrymme att tänka själv. Nu är språket mindre "blommigt", rakare och mer avskalat. Hon är mer fokuserad på att gestalta än att redovisa.

Lämnade dubbelarbetet

Hösten 2011 slutade Viveca Sten som chefsjurist på NordPost och vinkade därmed hej då till tiden som dubbelarbetare vars skrivtid var förpassad till sena kvällar, helger och semestrar. När jag träffade henne på Sandhamn på sommaren samma år, hävdade hon att hon behövde ha någon annanstans där hon kunde hämta sin energi för att kunna skriva.

-Jag gillade att vara chefsjurist. Det var inte ett jobb jag hade bara för att försörja mig. Men nu äger jag min tid och det har blivit mycket lugnare hemma, säger Viveca Sten och fortsätter:
-Nu kan jag också lägga ner mycket mer energi på utlandssatsningen. Den här våren har jag varit i Norge, Finland, Spanien, Tyskland och på Island. Jag är intresserad av den strategiska sidan av författarskapet. Vilka styrkor har jag som man kan använda i marknadsföring? Jag kan använda mig av det jag har lärt mig i min andra roll.

Ålder: 53 år.

Bor: Villa i Danderyd, fritidshus på Sandhamn i Stockholms skärgård.

Familj: Maken Lennart jobbar i fastighetsbranschen. Barnen Camilla, Alexander och Leo.

Yrke: Författare och jurist.

Aktuell: Med den sjätte boken i serien om Thomas Andreasson och Nora Linde, "I farans riktning".

I jul kommer TV 4 att visa nya avsnitt i serien "Morden i Sandhamn", baserade på bok nummer tre, "I grunden utan skuld". Viveca Sten har för första gången en replik: "Här är alla tidningar från i höstas". Med största sannolikhet blir det mer tv av "Morden i Sandhamn" med tanke på att serien hade 1,7 miljoner tittare i december och att produktionsbolaget Filmlance har option på de övriga kriminalromanerna i Sandhamnsmiljö.

ANNONS