Miriam Bryant och Lena B Nilsson får egna spårvagnar

Skådespelaren Lena B Nilsson fick själv köra spårvagnen som fått hennes namn till prisceremonin på Drottningtorget på torsdagen.

ANNONS
|

Tillsammans med artisten Miriam Bryant har Lena B Nilsson utsetts till Göteborgs spårvägars kulturpristagare 2018. Priset är 10 000 kronor och att få sitt namn på en av Göteborgs spårvagnar.

Miriam Bryant var dock förhindrad och kommer att ta emot priset vid ett senare tillfälle.

LÄS MER:Prat och människor gör nedslag bland de vilsna

Det är första gången som Spårvägen delar ut två kulturpriser. Enligt Annette Johanson, kommunikationschef på Göteborgs spårvägar är orsaken att nomineringslistan blir allt längre, och att det återstår många vagnar utan namn.

- Frågan är hur vi ska göra när de nya vagnarna levereras nästa år. Det vet vi inte än, säger hon.

"Nu kan ni få köra med mig"

Vid prisceremonin på Drottningtorget spelade Göteborg Wind Orchestra och Ann Karlsson (V), förste vice ordförande i Göteborgs Spårvägars styrelse och en av jurymedlemmarna, överlämnade priset och läste upp motiveringen:

ANNONS

"Hon har axlat roller som visar på hennes komiker- och skådespelarbegåvning, inte minst i klassiska tv-produktioner från Göteborg, där hon har fått oss att skratta och reflektera. Årets kulturpristagare Lena B Nilsson är en utpräglad komedienne som har varit verksam inom svensk kultur i tre decennier och är en av våra folkkära profiler. Grattis Lena, nu kan du ta din alldeles egna spårvagn till Järntorget!"

LÄS MER: Per Andersson får egen spårvagn

Lena B Nilsson känd från tv-serier som Svenska hjärtan och Andra Avenyn och från Folkteatern i Göteborg där hon just nu repeterar scenversionen av Lars von Triers film Dogville som har premiär i höst.

- Jag är extremt tacksam för de spårvagnsförare som har tagit mig från Lunden till Järntorget och tillbaka med 1:an och 3:an under många år. Tack för att ni har kört mig och sett mig när jag jagat ikapp spårvagnen. Nu kan ni få köra med mig, sa Lena B Nilsson när hon tog emot priset.

LÄS MER:Folkteatern sätter upp Lars von Triers Dogville

Delas ut för 23.e gången

I år är det 23:e gången som Göteborgs Spårvägar delar ut kulturpriset till en känd Göteborgsprofil. Bland tidigare pristagare finns Anna Mannheimer, Lasse Kronér, Gerd Hegnell, Håkan Hellström och fjolårets pristagare Per Andersson.

Förutom prispengarna och sitt namn på en spårvagn får pristagaren en skulptur skapad av formgivaren Carl-Johan Skogh. Vinnaren får också sin biografi uppsatt i vagnen.

ANNONS

Tidigare pristagare

2017 Per Andersson

2016 Anna Mannheimer

2015 Weiron Holmberg

2014 Lasse Kronér

2013 The Spotnicks

2012 Gerd Hegnell

2011 Harry Persson

2010 Herman Fogelin

2009 Freddie Wadling

2008 Carin Mannheimer

2007 Galenskaparna och After Shave

2006 Carl Einar Häckner

2005 Jasenko Selimovic

2004 Maria Lundqvist

2003 Håkan Hellström

2002 Eva Bergman

2001 Pål Svensson

2000 Sven-Erik Dahlberg

1999 Lena Brogren

1998 Claes Hylinger

1997 Gunnar Bergdahl

1996 Jens Mattiasson

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS