– Så snart vi började utveckla den så sa vi till varandra nästan varje dag att temat tycks bli allt mer relevant. Men vad vi inte visste då var att världen under de här fem åren skulle bli så galen som den är i dag, säger Mike Leigh, aktuell med filmen Peterloo.
– Så snart vi började utveckla den så sa vi till varandra nästan varje dag att temat tycks bli allt mer relevant. Men vad vi inte visste då var att världen under de här fem åren skulle bli så galen som den är i dag, säger Mike Leigh, aktuell med filmen Peterloo. Bild: Anna Svanberg

Mike Leigh skildrar massakern vid Peterloo

"Inte visste vi att världen skulle bli så galen", säger mångfaldigt Oscarsnominerade och Cannes-prisade regissören Mike Leigh, som gästar Göteborg i helgen för att se på opera. Men framför allt vill han prata om sin nya film, Peterloo.

ANNONS
|

Mike Leigh är god vän med Alison Chitty, scenograf och kostymdesigner för Wagners Rhenguldet, som har premiär på lördagen på Göteborgsoperan, de båda har också arbetat tillsammans. Så hon bjöd in honom till Göteborg.

– Jag är operaälskare, säger han.

Men mer än så vill han egentligen inte prata om besöket. Desto mer har han att berätta om sin nya film, Peterloo, som hade brittisk premiär i början av november och som kommer till Sverige våren 2019.

LÄS MER:Katarina Karnéus redo för Rhenguldet

Massaker på oskyldiga

Här skildrar Leigh, med succéer som Hemligheter & lögner, Happy-go-lucky och Mr Turner bakom sig, massakern vid Peterloo 1819, då elva personer dödades och flera hundra skadades på St Peter's Field i Manchester under en fredlig demonstration för arbetarnas rösträtt.

ANNONS

Händelserna och reaktionerna efter Peterloo blev en del av den växande arbetarrörelsen, fackföreningsrörelsen och principen ”en person – en röst” i Storbritannien.

LÄS MER:Viola Davis briljerar i brutalt mästerverk

Själv växte Mike Leigh upp alldeles i närheten av platsen för massakern, men hörde aldrig talas om den som liten.

– Det konstiga är att från mitt hus kunde man ta sig till platsen där detta hände med bussen på bara 15 minuter, men vi talade aldrig om det, ingen sa "detta är verkligen viktigt". Men, det var en avgörande händelse för utvecklingen av demokrati och socialism.

Filmen är en vardagsnära skildring av de fattiga arbetarna vid bomullsindustrin i Manchester, som sakta får upp ögonen för den tidens kända talare, de som höjer rösten för rättigheter och demokrati. I kontrast till detta står den hårdföra politiska makten och kungahusets George IV, den fåfänge extravagante prinsen som skildras som ett förvuxet barn.

Det är en påfallande varm skildring av den här tidens vardagsliv med ett fint skådespeleri inte minst av Maxine Peake som mamman i familjen. Hur gick du tillväga för att rätt ton i berättelsen?

– För det första går allt att ta reda på i arkiv, hur livet tedde sig i början av 1800-talet vet man, detta är "bara" tvåhundra år sedan. För det andra växte jag själv upp i arbetarklassmiljö norr om Manchester. Från den tiden minns jag gamla människor ur arbetarklassen, som antagligen var födda runt 1880, vars språk och uppträdande alltså stammade i alla fall delvis från den tid vi skildrar. För det tredje, hur ska jag säga, om man är åtminstone något lite duktig på det man gör, så tar man sin fantasi och sin research och bygger vidare på det. Dessutom är jag välsignad med karaktärsskådespelare som är både intelligenta och engagerade.

ANNONS

LÄS MER:Ett eko av en mer relevant Moore

Uppenbara paralleller

Mike Leigh berättar att idén om att göra filmen dök upp för fem år sedan och han ser det som självklart att publiken drar paralleller mellan de historiska händelserna och den politiska utvecklingen i världen idag.

– Så snart vi började utveckla den så sa vi till varandra nästan varje dag att temat tycks bli allt mer relevant. Men vad vi inte visste då var att världen under de här fem åren skulle bli så galen som den är i dag. Då menar jag internationellt, men tänker också på det löjliga, galna kaos som pågår i Storbritannien just nu, som helt och hållet har spårat ut.

LÄS MER: Livet själv inspirerar Leigh

Fakta

Mike Leigh

Brittisk regissör och författare

Född: 1943 i Salford, Greater Manchester

Aktuell med: Filmen Peterloo.

Har bland annat gjort filmerna: Hemligheter & lögner (1996), Topsy-Turvy (1999), Vera Drake (2004), Happy-Go-Lucky (2008), Medan åren går (2010), Mr Turner (2014).

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS