Arkivbild från avtäckningen 2012. Micaela Molitor poserar med statyn som föreställer henne själv.
Arkivbild från avtäckningen 2012. Micaela Molitor poserar med statyn som föreställer henne själv. Bild: Kenneth Svensson

Micaela blev staty i Kville – flyttade ut på landet

2012 kunde den då 49-åriga Micaela Molitor avtäcka en bronsbyst av sig själv i Kvillebäcken. Hon blev då den första levande göteborgare som fått en staty i hemstaden. Därefter flyttade hon ut på landet.
– Jag ville prova på att ha djur. Men jag är ingen svikare, jag kommer tillbaka, säger hon.

ANNONS
|

De senaste åren har arbetet pågått med att förändra Kvillebäcken. Bland nyheterna hittas tusentals bostäder och en saluhall.

Men Kvilleborna kan också räkna in en ny lekplats och körsbärsträd. Två idéer som kom från Micaela Molitor.

– Jag tycker att körsbärsträden är så fina vid Järntorget. Jag tror att de planterade dem i Kvillebäcken innan jag åkte, så de borde vara på gång. Sen föreslog jag också ett konstcafé, ett promenadstråk och en bro ner till älven, säger hon.

LÄS MER: Nu är hon staty

Micaela Molitor var med i en förslagstävling om hur Kvillebäcken skulle utvecklas. Hon vann och priset var att förevigas som staty. I oktober 2012 fick hon därför det märkliga jobbet att avtäcka sig själv.

ANNONS

– Det var jättekonstigt. Men det var också väldigt konstigt med allt innan, när man skulle göra ansiktsgjutningar och så. Sen gick det så lång tid innan jag fick berätta för någon, säger hon.

Vill prova att ha djur

I dag står bronsbysten av Micaela Molitor i korsningen mellan Långängen och Penselgatan. Sedan 2012 är det dock mycket som har förändrats.

Kvillebäcken har byggts ut och Micaela Molitor, som hållit stadsdelen så nära sitt hjärta livet igenom, har flyttat ut på landet.

Nu bor hon i Mjöbäck, i Svenljunga kommun, och har två hästar, tio getter, ankor, gäss och höns.

– Jag ville prova på att ha djur. Men jag är ingen svikare, jag kommer tillbaka, säger hon.

Kompisarna skickar bilder på statyn

Micaela Molitor förklarar att hon inte kommer att orka med att ha hand om djuren när hon blir äldre och då kommer hon att flytta tillbaka till Göteborg, och om hon får som hon vill, till Kvillebäcken.

– Jag känner hela tiden att jag saknar Kvillebäcken. Jag trivdes så bra där och det är nära till allt.

Micaela Molitors vänner brukar skicka små bildhälsningar. Här har statyn fått mössa och halsduk eftersom "det såg ut som du frös".
Micaela Molitors vänner brukar skicka små bildhälsningar. Här har statyn fått mössa och halsduk eftersom "det såg ut som du frös". Bild: Privat

Fram tills dess får hon vända sig till sina vänner för uppdateringar om stadsdelen, men också om hennes staty.

– Det är en ganska kul grej faktiskt. Mina kompisar brukar skicka bilder när de har satt på mig en mössa och halsduk, så skriver de typ: "Tyckte det såg ut som du frös", Micaela Molitor.

ANNONS

LÄS MER:Löna fru Beata i mer än bara socker

GP har tidigare skrivit om könsfördelning bland skulpturer av historiska personer i Göteborg baserat på en sammanställning av Göteborg Konst. Den visar att det finns fler skulpturer av Evert Taube i Göteborg än av historiska kvinnor.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS