Med en tydlig doft av kött

ANNONS
|

I New York blandas det nästan förfallna, det murkna och smutsiga, med den mest överdådiga lyx. Olikheterna levererar ett gemensamt varumärke. Och ingenstans så tydligt som i Meatpacking District - de gamla slaktarkvarteren på västra Manhattan som i flera år har varit hetast i staden. Området är hemvist för de viktiga klubbarna och de mest uppseendeväckande lyxbutikerna.

Men trots åratal av gentrifiering finns fortfarande en påtaglig doft av ruttnande kött i luften, och mitt emot Alexander McQueens futuristiska fashionistafantasi står några män i slaktarställ utanför sin arbetsplats. Industri- och arbetarromantik som en köttig designdetalj.

Kontrasterna skapar en fond som ger modeverksamheten mervärde - kontexten gör varan till upplevelse. Men vad händer med slakterierna när marken blir allt mer upprustad och attraktiv för nya intressenter? Hur mycket är den speciella atmosfären egentligen värd?

ANNONS

Någon minut från McQueens mecka, utmed områdets rostiga kustlinje, går en övergiven järnväg. Ett metallskelett svävar några meter upp i luften som en förfallen urban utopi.

För ett år sedan fick ett designteam, efter en omfattande internationell tävling, i uppdrag att göra allmän plats av The High Line. Under hösten har de visat upp sitt förslag på Moma. Resultatet är ett varierat luftlandskap; ett upphöjt evenemangsstråk genom dekadensen. New Yorks borgmästare Michael Bloomberg säger att projektet är nyckeln till planerna att revitalisera västra Manhattan för att skapa "a necklace of dynamic waterfront communities".

Men på marknivån fortgår en livskraftig och korsbefruktande förruttnelseprocess. För slaktarstämningen må vara en perfekt accent till denna nystylade miljö - så väldigt mycket det dynamiska New York - men den tydliga doften av kött ger åtminstone intryck av att det som gav området dess namn en gång, ännu är en pågående verksamhet helt för sin egen skull.

Och jag försöker men lyckas inte värja mig. De få stegen mellan slakt- och modehus är hur mycket storstad som helst.

ANNONS