Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Martin Timell under inspelningen av Äntligen hemma. Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

  Martin Timell åtalas för våldtäkt

  Tv-profilen Martin Timell åtalas misstänkt för våldtäkt, meddelar åklagarmyndigheten. Åtalet gäller en våldtäkt som ska ha begåtts under 2008.

  Förundersökningen inleddes i slutet av oktober, sedan en tidigare produktionsassistent på TV4-programmet Äntligen hemma anmält programledaren Timell för ett övergrepp som ska ha skett i samand med en fest på hans lantställe 2008.

  – Bevisläget ser bra ut. Jag bedömer utifrån det målsägaren berättat att det handlar om en våldtäkt, hennes berättelse stöds av ett antal vittnen, säger åklagare Anna Bengtsson.

  Finns det ytterligare bevisning förutom vittnesmål?

  – Jag har åberopat fotografier som är tagna vid den aktuella platsen, de är tagna i år och inte vid brottstiden. Det finns också en inbjudan och ett tackbrev från den aktuella festen för att kunna konstatera när den misstänkta gärningen skedde.

  Hur har samarbetsviljan varit?

  – Jag bedömer att det varit som vilken annan utredning som helst. Vi har ju vittnesplikt i Sverige.

  Har det påverkat utredningen att händelsen ligger så långt tillbaka i tiden?

  – Det är klart att det påverkar förhörspersoners minnesbilder. Men i den här utredningen var gärningen uppe till diskussion redan när den inträffade och jag bedömer att utifrån de uppgifter som målsägaren och vittnena lämnat i polisförhör att det finns tillräckliga skäl att väcka åtal, säger Anna Bengtsson.

  – Det känns som en lättnad efter den här långa processen, säger den före detta assistenten till Aftonbladet.

  – Jag ser ingen personlig vinning i att få någon fälld och jag hoppas att det blir en rättvis process för alla inblandande. Upplevelsen kring att gå ut och berätta har varit allt annat än positiv för mig personligen. Det innebär en utsatthet och mycket stress såklart, både för mig och min familj.

  Förvånad över åtalet

  Timells advokat Hanna Lindblom är kritisk till åtalet och säger till Aftonbladet att både hon och Martin Timell är förvånade.

  – Det är tio år gamla vittnesuppgifter. Alltihop är väldigt gammalt och alla åklagarens vittnesmål är ju marinerade i uppgifter som personerna i fråga har läst sig till i media, säger hon till tidningen.

  I samband med Metoo-kampanjen i höstas anklagades Martin Timell för sexuella trakasserier. Han togs sedan ur tjänst och i oktober avslutade TV4 allt samarbete med honom samt lyfte Äntligen hemma ur tablå och playtjänst. Inspelningarna av kommande program stoppades också och kanalen tillsatte en egen extern utredning om händelserna.

  TV4:s ledning har även anmälts till diskrimineringsombudsmannen (DO) av Äntligen hemmas tidigare exekutiva producent, som uppger att hon för flera år sedan försökt initiera en utredning kring Timell men stoppades av TV4.

  Martin Timell nekar till brott enligt åtalet.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.