Mark Isitt: Man kan bli huligan för mindre

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

BK Häcken är döpt efter den häck som kantade klubbens första fotbollsplan.

1 mars 2015 bör man döpa om sig till BK Bäcken.

Då ska nya Rambergsvallen stå klar och att döma av förslaget som presenterades nyligen liknar den mest en bäckenskål. Om man vill vara snäll, vill säga, för den saknar bäckenskålens rundade hörn och mjuka skålning och påminner egentligen mer om sådana där cellofantråg som Ica plastar in kotletter i. Med den skillnaden att kotletter är dyrare per hekto än Häckenfans – 130 miljoner kronor är allt kommunen vill investera i de gulsvartas helgedom. 130 miljoner som är 50 miljoner mindre än den ursprungliga lyckokalkylen för Gamla Ullevi och 240 miljoner mindre än det faktiskt kostade att bygga och, nu ska vi se, hela en miljard åttahundrasjuttio miljoner – jag skriver ut det hela för att alla ska få grepp om astronomin – mindre än vad kommunen är beredd att investera i en ny multiarena på evenemangsstråket.

ANNONS

Man kan bli huligan för mindre.

130 miljoner som är 12 miljoner mindre än det anbud som nu tilldelats uppdraget, för att fortsätta med matematiken. Vilket förstås var det billigaste anbudet, priset styr, sådant där som estetik och bekvämlighet är ju för stockholmare – i hufvudstaden har man ju byggt två nya arenor på kort tid där åtminstone den ena, Tele 2, är av hög arkitektonisk klass.

130 miljoner är också 45 miljoner mindre än Higab kalkylerat att det skulle kosta att bygga en skräparena. Eller som de kallar det, ”en fotbollsarena med minimikrav”. ”Ska en arena med alla optionerna byggas”, skriver man i rapporten, ”blir kostnaden cirka 200 miljoner”. Optionerna som inte direkt är Diamond Cut Glossy Black med Sensus Connected Touch och Polestar Performance utan förråd och ”krav på tak över samtliga publikplatser”.

Vad finns det att säga om arkitekturen? Jag frågar stadsarkitekt Björn Siesjö.

”Vilken Arkitektur? Hittade ingen”, svarar han ironiskt via mail. ”Vi ville bygga en bättre placerad arena, högre och med brantare läktare, men Häcken valde att gå på ’fort och fel’. Politikerna föll till föga. Vem som ritat? Vet inte!”

Och det vet inte ens Anders Billström, vice vd på BRA bygg. Det är hans bolag som tagit fram förslaget och som fått Higabs uppdrag att bygga. Han hänvisar till en lokal byrå som heter Ellsinger arkitektkontor. ”Nej, det är inte vi”, svarar de när jag ringer. ”Pröva med Ragnar Ellsinger, han driver nytt företag nu.” Så jag ringer honom och jo, det är han som ritat. Men i nästa stund ändrar han sig, ”Egentligen är det inte jag utan ett tyskt företag.”

ANNONS

Jaha, vem där?

”Jag har tappat namnet.”

Herr BK Skräcken?

ANNONS