Virala. Robert Kelly, till höger, tillsammans med hustrun Jung-a Kim och barnen James och Marion.
Virala. Robert Kelly, till höger, tillsammans med hustrun Jung-a Kim och barnen James och Marion.

Maria Näslund: Succén är inte svår att förstå

Att glömma låsa dörren kan vara vägen till framgång, skriver Maria Näslund om mars månads roligaste klipp, kanske till och med årets.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är bara mars månad, men jag kan nästan lova att årets roligaste klipp redan är här. Jag talar förstås om Sydkoreakorren och professorn Robert Kelly och hans tv-intervju för BBC – den som gjort så kallad viral succé och har över 85 miljoner visningar. Har du denna godbit kvar är det bara att gratulera. Å andra sidan kan man se den hur många gånger som helst.

Succén är egentligen inte alls svår att förstå – det korta klippet har precis allt. Den första viktiga ingrediensen är ett seriöst nyhetsinslag. När sådana går fel blir det ofta väldigt roligt och så har det alltid varit. Ta en titt på den allra första sändningen av Aktuellt i SVT från 1958 så förstår ni vad jag menar. Det är också därför vi skrattar så vi gråter när nyhetsankaret Petra Nordlund i TV4 döper om Bertil Karlefors till Bertil Falukorv.

ANNONS

Här sitter alltså Robert Kelly inne på sitt hemmakontor i Busan i Sydkorea och ska rapportera om det politiska läget för BBC. Det är slipsen på, skärpta sinnen och den mest seriösa form av brittisk engelska man kan tala. Då öppnas plötsligt dörren i bakgrunden och Kellys lilla dotter Marion dansar in, iförd knallgul tröja. Går inte att missa och framförallt går det inte längre att bry sig om en avsatt president.

Redan här är det riktigt bra, men så rullar bebisen in. Bebisar är alltid säkra kort och den här gör dessutom en svårslagen entré. Lille James, åtta månader, har tagit rygg på sin syster och får in hela det skepp som en lära-gå-stol är på det ganska begränsade utrymmet. Nu tänker man att det faktiskt inte kan bli bättre; det här måste vara den dramaturgiska peaken i klippet.

Men icke. Nyhetsankaret på BBC och Kelly försöker desperat upprätthålla ordning medan barnen har fest i bakgrunden. Då händer det kanske allra bästa: mamman sladdar in. Ja, hon sladdar in, fångar in sina barn och backar ut medan böcker flyger och Kelly stadigt fäster blicken in i kameran, nu med ett leende.

I en intervju med familjen i Wall Street Journal anser man sig behöva förklara sladden med att man inte har skor på sig inomhus i Sydkorea, men för svenskar är detta inga konstigheter. Man har ju gjort en del mammasladdar över golven i sina dagar, även om det inte skett i direktsändning i BBC.

ANNONS

Familjen, numera Youtube-stjärnor, berättar också mer om vad som egentligen hände och här får den fantastiska scenen ännu en dimension. Det visar sig att Kellys hustru Kim Jung-A skulle filma intervjun med sin mobil inne i vardagsrummet, där också barnen tittade på pappa i tv. Och där någonstans fick alltså dottern den utmärkta idén att hälsa på pappa på jobbet, vilket gick lätt som en plätt eftersom han glömt att låsa dörren till kontoret. Brorsan hängde självklart på, alltid redo att rulla på äventyr. Inga problem att ta sig över en tröskel här inte. Och där står Kellys fru och filmar tv-rutan när hon plötsligt får syn på sina barn på skärmen.

Paniken. Sprinten. Strumpsladden.

Det är bara att tacka för underhållningen. Att glömma låsa dörren kan vara vägen till framgång.

ANNONS