Maria Näslund. Bild: Lisa Thanner.
Maria Näslund. Bild: Lisa Thanner.

Maria Näslund: En optimal trailer för Twin Peaks-fansen

I dag pratar vi kanske inte om vad vi såg på tv i går, men vi ältar tv-serier som aldrig förr. Diskuterar serier vi sett, serier vi läst om, serier vi absolut ska se och serier vi möjligen kommer att ge en chans. Dessa är numera så många att man måste göra prioriteringslistor, om inte på papper så i huvudet.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

HBO-serien The night of – missa inte den – och nya Netflixsatsningen The crown slogs om första-platsen hos mig för tillfället – tills jag plötsligt upptäckte en ny säsong av The fall som jag genast måste sluka. Så där håller det på och listan bara växer. Man lägger några sena kvällar på att beta av åtta avsnitt av ett nytt drama och genast bankar nästa måste-se-serie på dörren, gärna i tolv avsnitt. Det är som med uddastrumporhögen; nöjet tar aldrig slut.

Twin Peaks aktuell igen

Men det finns en tv-serie som får mig att glömma alla andra, en serie med evigt VIP-kort till toppen oavsett hur många gånger man har sett den. Jag talar förstås om Twin Peaks, som förutom sina två magiska säsonger från 90- talet nu åter är aktuell. Nästa år kommer den efterlängtade fortsättningen – 27 år efter premiären – och vi som bryr oss är redan som barn på julafton. I väntan på tomten matar skaparna David Lynch och Mark Frost oss med mystiska ledtrådar i trailers och tweets – och nu även med nysläppta romanen The secret history of Twin Peaks (Flatiron Books), skriven av Frost.

ANNONS

Den landade i min brevlåda flera veckor efter beställningen på Amazon, men då det handlar om Twin Peaks är jag knappast förvånad. Paketet kan mycket väl ha varit en vända i de mörkaste skogar eller på besök i ett parallellt universum; bara ugglorna vet.

Hursomhelst var boken värd att vänta på. Själva formen är en dröm för nostalgikern och består till största delen av vad som ska likna en dossier, full av hemligstämplade dokument, foton, rapporter skrivna på maskin och fuktskadade klipp från tidningen Twin Peaks Post (som för övrigt har en oslagbar logga).

En ny agent

En ny agent och bekantskap, länge kallad TP, sätter tänderna i handlingarna och vi följer arbetet genom anteckningar i rött i marginalen. Det är som att själv återupptäcka historien om det lilla samhället i skogen och dess speciella invånare. TP är underhållande cynisk i sina kommentarer – inte minst om Dale Cooper och hans kaffevanor – och man kan bara hoppas att de två träffas i den nya säsongen.

Enorma aptitretare

Den snygga och genomarbetade boken är en optimal trailer för fansen; vi får både förklaringar kring mystiken i tidigare avsnitt och ledtrådar till nya. Inga stora avslöjanden, men enorma aptitretare. Jag läser ett gripande reportage om the Log Lady och hennes kärlek till vedträt, kan inte sluta titta på den bifogade menyn från Double R och försöker förstå berättelsens kopplingar till 1800-talets Amerika.

ANNONS

Efter sista sidan kastar jag mig över agent Cooper och boxen med 30 pålitliga avsnitt. Drottning Elizabeth och hennes krona får vackert vänta – ugglorna är fortfarande inte vad de verkar vara.

ANNONS