Många nya fynd i utgrävningar i Lödöse

Det började med ett elskåp och fyndet av ett gammalt tegelgolv för över trettio år sedan. Nu har det gjorts en ny och större grävning på samma plats i Lödöse och marken visade sig vara full av lämningar.

ANNONS
|

Det är kanske inte så förvånande att arkeologer gör fynd i Lödöse, som lär vara en av Sveriges fyndrikaste utgrävningsorter, men den här gången hittade man föremål från en senare tidsperiod.

En av landets största och viktigaste städer låg här på medeltiden, nu syns inte ett spår ovan jord i den sömniga före detta bruksorten. Bara en tredjedel av den gamla staden är utgrävd.

– Under dagens hus finns två meter djupa kulturlager, berättar museipedagogen Liselotte Öhrling.

I Lödöse har det hittats spår av bebyggelse sedan 1000 talet. År 1473 uppmanades befolkningen att flytta till Nya Lödöse vid Säveåns mynning, nuvarande Gamlestaden i Göteborg. Men många stannade kvar och staden fortsatte att leva fram till 1646 när den förlorade sina stadsprivilegier. Tiden efter den stora flytten har inte varit lika utforskad som tiden innan, då Lödöse var som störst.

ANNONS

LÄS MER:Polsk guldålder på Göteborgs konstmuseum

Ovanpå de centrala delarna av den gamla staden har det varit jordbruksmark och de ytligaste kulturlagren har plöjts upp, så där finns inga fynd äldre än från 1300-talet. Men den senaste fyndplatsen ligger i utkanten av staden.

Fortsatte att gräva

En solig höstdag lämnar vi Lödöse museum och går ned mot stranden av Göta älv tillsammans med Liselotte Öhrling och arkeologen Anton Lazarides. Här låg den viktiga hamnen, med Norge på andra sidan vattnet och Danmark nedströms. Fram till 1473 var Lödöse Sveriges enda hamn med utfart mot Nordsjön.

Inte så långt från älven finns nu en uppgrävd fyrkant. I kanten står ett litet elskåp. Det grävdes ner här 1986, Lödöse museum fick lov att utvidga grävningen lite grann och upptäckte ett tegelgolv, förmodligen från 1600-talet, sedan lades utgrävningen igen och ingen tänkte så mycket på den. Utom arkeologen Sonja Jeffery som gjorde sin första grävning där och inte kunde låta bli att fundera på vad som mer kunde finnas.

I september i år satte museipersonalen spadarna i marken igen, då hade Sonja Jeffery precis gått i pension och det blev som en sorts hyllning till henne att gräva här i samband med kulturarvsdagarna. Meningen var att de skulle gräva en vecka, men de fortsatte lite då och då i nästan en månad innan utgrävningen lades igen.

ANNONS

LÄS MER:Virgil Dejarvs konst fylld med udda humor

Här hittades bland annat ett välgjort stengolv med en ränna. Anton Lazarides visar en skiss på utgrävningen.

– Det tyder på att det varit någon typ av ekonomibyggnad. Ett stall, ett slakthus eller kanske en tvättstuga, säger han.

500 fynd hittades

I ett hörn finns ett golv av stora stenblock i en fyrkant, där kan det ha stått ett torn, kanske ett vakttorn. Det var ofta krig här under 1500- och 1600-talet. Material hämtades troligen från St Olofskyrkan som låg alldeles i närheten och som revs på 1500-talet.

Byggnadslämningarna kommer troligen från 1400–1700-tal. Även ett stort antal föremål grävdes upp, runt 500 fynd.

Tillbaka inne på museet visar samordnaren Ing-Marie Trägårdh lådor med skärvor av keramik och glas som ska analyseras.

– Ett arkeologiskt detektivarbete, säger hon och håller upp en bit glas som hon förklarar kommer från ett fönster, sen medeltid. Man kan se märken efter var spröjsen suttit.

LÄS MER:Hög igenkänning när konsten petar på våra ömma punkter

Här står också lådor med djurben som kommer från matavfall, vanliga fynd vid utgrävningar, men även nycklar och något som ser ut som en pilspets hittades.

Nu väntar museipersonalen på svar från prover och föremål som skickats på analys för att tidsbestämmas.

– Vi hoppas kunna fortsätta utgrävningarna nästa sommar, säger Anton Lazarides.

ANNONS

Fakta: Lödöse

Ligger i Lilla Edets kommun, fyra mil från Göteborg.

Här låg en av Sveriges största städer under medeltiden.

Stora utgrävningar har gjorts 1916–1920 och från 1961. Medeltida kyrkoruiner, husgrunder, plankgator och kajer har upptäckts.

Över 150 000 fynd har hittats hittills.

Lödöse museum öppnade 1965 i en källare i ett hyreshus. Den nuvarande museibyggnaden invigdes 1994.

Källa: Wikipedia och Lödöse museum.

ANNONS