Lyktor ska belysa barns rättigheter

På måndagen, med start 16.30, genomför projektet River of Light sitt ljuståg i centrala Göteborg för att uppmärksamma barns rättigheter. – Lyktor är ett bra sätt att samla människor, säger Behjat Omer Abdulla, konstnärlig ledare för projektet.

ANNONS
|

Varje lykta bär på en berättelse, förklarar projektledaren Denise Langridge Mellion i en av Akademi Valands korridorer på Vasagatan. Hit har människor bjudits in till projektet River of Light för att skapa lyktor.

– Den föreställer en båt och symboliserar de barn som drunknat i Medelhavet på flykt, säger hon och pekar på en av lyktorna.

Nu går projektet in på sitt andra år. Förra året lyckades ljuståget samla nästan 150 personer. Då liksom nu var det i samband med FN:s Världsdag för social rättvisa, där de har valt att sätta barnen i fokus. Tidigare var projektet riktat till ensamkommande och asylsökande för att skapa en kreativ mötesplats mellan dem och Valandstudenter.

ANNONS

– De som har kommit hit har behövt sällskap och något annat att göra, säger Denise Langridge Mellion.

– Vi ser att många ensamkommande och asylsökande är deprimerade. Flera av dem har också svårt för språket och jag tror att det är därför många av dem satsar och blir väldigt duktiga på sport och konst i stället, fortsätter hon.

I år har man valt att vidga projektet för att skapa fler möten. Inne i en av ateljéverkstäderna susar röster på franska, arabiska och engelska. Elever från Internationella skolan och Hvitfeldtska finns på plats, men också barnfamiljer. Några knyter ihop sin lykta, en annan lappar igen sin.

– Lyktor är ett bra sätt att samla människor. Det river språkbarriärer och får människor att göra något tillsammans, säger Behjat Omer Abdulla, konstnärlig ledare på River of Light och tidigare student på Akademi Valand.

– Det är enkelt att skapa. Du kopierar andra och det är en rolig familjesyssla, fortsätter han.

Att det har blivit just lyktor var Bejhat Omer Abdullas idé. När han bodde i Storbritannien deltog han i ett liknande projekt.

– Det är som att man går in i en annan värld, säger han.

ANNONS

Efter att han tagit masterexamen i frikonst på Valand förra året har han kunnat lägga mer tid på projektet i år, vilket har gett resultat.

– Vi har lyckats växa. Uppskattningsvis är vi mellan 350 och 400 människor som deltagit i att skapa lyktor.

Även andra konstutövare har blivit inbjudna till ljuståget. Bland annat har musiker velat delta.

– Det jag gillar med River of Light är att du kan få in så många koncept i det. Det är ett sätt att samla människor, vilket vi behöver göra både inne i och i utkanterna av Göteborg, säger han.

Fakta: River of Light

Start: Förra året i samband med Akademi Valands 150-årsjubileum, för att skapa en kreativ mötesplats mellan asylboende, ensamkommande och Valandkonstnärer. Det var också ett sätt att visa upp utbildningarna för ensamkommande och asylsökande.

I år: Projektet har vidgats till fler möten. Nu finns även gymnasieelever från olika skolor i Göteborg med i River of Light, samt barnfamiljer. Projektet har också skapat lyktor ute i Angered och på asylboendet Restad Gård i Vänersborg.

Ljuståget: I dag, måndag 20 februari klockan 16.30, går ljuståget från Akademi Valand längs Avenyn till Gustav Adolfs torg och tillbaka.

ANNONS