Lovande debutroman

Lina Bengtsdotters debut har ett klassiskt återvändartema och verkar till en början inte särskilt unik i sitt slag, men det här är en deckare som överraskar på flera plan, skriver Maria Näslund.

ANNONS
|

Sjuttonåriga Annabelle från Gullspång försvinner spårlöst efter en fest och snart behöver den lokala polisen ta in hjälp från Stockholm för att hantera fallet. Den hårt festande kriminalinspektören Charlie Lager beordras åka till det lilla samhället, men är högst motvillig; det var nämligen just här hon själv hade sin minst sagt trassliga uppväxt. Väl på plats blir hon mer påverkad av miljön och människorna än hon hade kunnat ana och till slut tvingas vår polis att möta det förflutna hon så länge försökt att förtränga.

Återvändartema

Lina Bengtsdotters debut har ett klassiskt återvändartema och verkar till en början inte särskilt unik i sitt slag, men det här är en deckare som överraskar på flera plan. Ännu en kvinnlig polis som måste supa för att hantera sitt inre kaos, suckar man lite trött i inledningen. Men Charlie Lager har en alldeles speciell historia som sakta växer fram längs med vägen och som är minst lika spännande som själva utredningen.

ANNONS

Oväntade vändningar

Trots att vi kastas mellan olika tidsplan, och dessutom har en del personer att hålla reda på, blir berättelsen aldrig rörig. Det är en välsnickrad och smart intrig med oväntade vändningar, där författaren lyckas hålla läsaren i ett stadigt grepp ända in i mål. Faktum är att hon tar oss med till Gullspång, släpper av oss mitt i byn och låter oss upptäcka en värld där varenda plats verkar ruva på hemligheter. Vi andas småstadsluften, känner försommarnattens dofter och anar naturens mäktiga krafter. Det är en kärleksfull skildring, även när ångesten ligger som en tät dimma över snåriga skogar, bottenlösa sjöar och olyckliga tonåringar.

Lovar gott

Annabelle är en imponerande debutroman som lovar gott inför framtiden. Bengtsdotter lär återvända till sina hemtrakter, liksom Charlie Lager som knappast är klar med Gullspång. Det är något att se fram emot. För oss som inte varit där, även om det kanske känns så nu, väntar ett besök - det dröjer inte länge förrän det finns guidade turer i Lagers fotspår.

ANNONS