Björn Werner
Björn Werner Bild: Jenny Ingemarsson

"Lomfors har rätt att vara upprörd"

GP:s kulturchef svarar på kritiken från Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Forum för levande historias överintendent Ingrid Lomfors har för all del rätt att vara upprörd över mitt påstående. För vad ska hon göra bättre? Det är ju inte hennes fel att hon är satt att basa över en politiskt omstridd myndighet som varje ny regering tillför ett nytt brott mot mänskligheten i sitt namn. Det ursprungliga uppdraget var att informera om Förintelsen. Efter Alliansen tillkom kommunismens brott. Vänsterpartiet har pratat om att lägga till kolonialismen. Vad Sverigedemokraterna skulle vilja tillföra vill jag inte veta. Men de skulle absolut kunna, om de fick makten.

LÄS MER:"Forum för levande historia gör mängder av insatser"

Det är självklart så att en politiskt styrd myndighet inte ens från början hade en möjlighet att leverera och sprida adekvat information under längre tid. Och det är det man borde rasa över. Att vi som samhälle inte inrättat bättre funktioner för att minnas det som minnas bör. Varför inte – allra minst – ett forskningsinstitut frikopplat statlig styrning?

ANNONS

Samtidigt tickar Sverigedemokraterna upp mot 20 procent i opinionsundersökningarna. Historien framstår som ett minne blott.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS