Lilla filmfestivalen ska bli större

Den ska utvecklas och växa. Göteborgs lilla filmfestival flyttar från Järntorget till Götaplatsen, där den nästa gång hålls redan i oktober.

ANNONS
|

– Tanken är att Göteborg ska få två stora filmfestivaler varje år istället för en, säger Filmfestivalens VD Mirja Wester.

På söndagskvällen avslutades årets upplaga av Göteborgs lilla filmfestival, som har lockat med ett varierat program för de yngsta biobesökarna, i åldern 3 till 15 år.

LÄS MER:Barnens filmfestival invigs med apokalypsfilm

Återuppstår på ny plats

Ridån dras dessutom ner för gott för visningarna på biografen Draken vid Järntorget. Nästa gång ska filmfestivalen för barn och unga nämligen återuppstå på en helt annan plats: vid Götaplatsen.

– Ja det här blir den sista lilla filmfestivalen på Draken, bekräftar Filmfestivalens VD Mirja Wester.

– Vi kommer också att flytta festivalen tidsmässigt till oktober, precis innan höstlovet, istället för januari.

ANNONS

LÄS MER:Kattpirater och kortfilmer lockade till filmfestival

Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival, fyller i:

– Vi tycker att lilla filmfestivalen ska få utvecklas, och kunna lysa i sin egen rätt. Den hamnar annars lätt lite i skymundan dagarna innan den stora festivalen drar igång.

Utökade samarbeten

Förutom att få ny placering i almanackan utvidgar Göteborgs lilla filmfestival också sina samarbeten.

– Filmerna visas på bio Roy och bio Göta och vi kommer också att arbeta för att engagera andra kulturinstitutioner runt Götaplatsen i festivalen, som exempelvis Konserthuset och Stadsteatern, berättar Mirja Wester.

Dessa nya samarbeten kommer på sikt att ge festivalen möjlighet att, på större ytor, utveckla sin redan idag populära verksamhet med olika workshops med filmrelaterade teman, hoppas hon.

"Lite som en frigörelse!"

Erika Olsson är sedan några år tillbaka projektledare för Göteborgs lilla filmfestival. Även hon gläder sig åt flytten:

– Det känns jättekul! Lite som en frigörelse, även om vi fortfarande kommer att tillhöra samma organisation.

Vad ser du för fördelar med förändringen?

– Jag längtar efter att få ha fler salonger i olika storlekar att verka i. Vi kommer också att ha bättre rum för exempelvis paneler, där barn i olika åldrar medverkar i filmsamtal. Jag tänker att flytten är positiv på en mängd olika sätt. Vi kan aldrig heller växa i storlek så länge det alltid kommer en annan festival precis efter vår.

ANNONS

Så festivalen blir fler dagar i framtiden?

– Jag vågar inte lova det riktigt än. Det är för tidigt att säga, och jag har ingen riktig koll på det än, men det vore ju kul.

ANNONS