Levande om intellektuell strävan

ANNONS
|

Författaren och litteraturvetaren Sara Danius är ny ledamot i Svenska Akademien. Roande berättar hon om samtalet den där vardagskvällen då hon var sen med maten, Justin Bieber dånade från tonårsrummet intill, telefonen ringde och hon irriterat svarade i tron om att det var en försäljare. I stället möttes hon av Peter Englunds röst.

Lika levande talar hon om barndomen hos föräldrarna Lars Danius och Anna Wahlgren och alla hennes syskon. Hon lägger fram somliga händelser i ljuset, men behåller hela tiden integriteten.

Framförallt kan Danius det som många andra sommarpratare misslyckas med, nämligen att gestalta. Att befinna sig i händelsen eller diskussionen och låta läsaren själv tänka utifrån den. Danius berättar med kärlek om litteraturen och att upptäcka språket, vare sig det handlar om att traggla skrivstil eller läsa Barbro Lindgrens Bladen brinner för första gången. ”Man gnetar på”, som Danius sammanfattar vägen från skolans skrivstilsövningar till dagens stol i Svenska Akademin. Det är en utmärkt sammanfattning av all intellektuell strävan.

ANNONS

Musik: Soul, jazz, disco och klassiskt. Bland annat Nina Simone, Gladys Knight och Cecilia Bartoli.

Sista meningen: Kära lyssnare, jag tackar för mig och önskar er alla en fin sensommar.

Nästa sommarvärd: Erik Haag

ANNONS