Journalisten och författaren Lars Ulvenstam besöker minneslunden på Adolf Fredriks kyrkogård.
Journalisten och författaren Lars Ulvenstam besöker minneslunden på Adolf Fredriks kyrkogård. Bild: Jurek Holzer / SvD / TT

Lars Ulvenstam har avlidit

Författaren, journalisten och litteraturvetaren Lars Ulvenstam blev 96 år.

ANNONS
|

Lars Ulvenstam föddes 1921 i Göteborg och fick en lång karriär som litteraturvetare och skribent. Han var var även kulturattaché vid Sveriges ambassad i Washington en period på 1970-talet.

För den bredare allmänheten blev Lars Ulvenstam känd som värd för det populära radioprogrammet Sommar i P1. En syssla han upprepade hela 22 gånger.

Han var omåttligt populär hos radiolyssnarna, och valde gärna allvarliga ämnen som döden och åldrandet som teman för sina sommarprat.

Ulvenstam, som hette Eriksson vid födseln, doktorerade 1955 med en avhandling om Selma Lagerlöf. Efter det var han en period chefredaktör för tidningen Röster i radio och tv, innan han anställdes på kulturredaktionen på Sveriges Television. Där var han sedan verksam åren 1965-1976.

ANNONS

Lars Ulvenstam, som var en stark personlighet i Kultursverige, gick bort den 26 november, uppger Expressen som talat med Lisa Killander Braun, syster till författarens nu bortgångna hustru Lena.

I morgon begravs han under en ceremoni för de allra närmaste.

ANNONS