Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Actresses Cher, left, and Meryl Streep kiss upon arrival at the World premiere of the film 'Mamma Mia! Here We Go Again', in London Monday, July 16, 2018. (Photo by Joel C Ryan/Invision/AP) Bild: Joel C Ryan

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kvinnor som kysser

  Hur kommer det sig att det fortfarande väcker så stor uppståndelse när två kvinnor kysser varandra offentligt? Nana Håkansson om Cher och Meryl Streeps lyckade PR-kupp.

  Mottagandet av Mamma Mia! Here we go again har varit ljummet. Festligt showande, men ändå en blek kopia av ettan. Desto mer hurrarop fick filmens stora stjärnor Cher och Meryl Streep när de under måndagens galapremiär i London slätade av varandra på röda mattan. Eller nja, det var väl i ärlighets namn en ganska oskyldig puss, men i en heteronormativ kontext: två kvinnor som trycker läpparna mot varandra, oj oj oj!

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  LÄS MER: Mamma Mia kvar i det förflutna

  Kyssen i sig kan även den ses som en blek kopia av Madonna och Britney Spears något mer sexiga tungbrottning på MTV-galan i New York för 15 år sedan. Oavsett – båda gångerna handlar det om lyckade PR-trick. Mamma Mia 2 behöver uppmärksamhet och passande nog har Cher precis spelat in ett album med Abba-covers. Det hela kan också ses som en uppföljning till #metoo där Cher var den första att stå upp för Meryl Streep när hon kritiserades för att ha vetat om Harvey Weinsteins övergrepp utan att slå larm.

  Kittlande

  Men vad är då grejen? Vad är det som gör att vi i en hyfsat modern värld år 2018 kittlas av kvinnor som kysser varandra? Att delar av den queera publiken tilltalas (jag själv inte inräknad) är en sak. Hbtq-världen är fortfarande svältfödd på samkönade kyssar och bilden på paret har spridits flitigt av den queera publiken och Mamma Mia har trendat på twitter. "Varje gång Meryl Streep och Cher kysser varandra blir gaysen 100 gånger starkare", twittrar ett fan.

  LÄS MER: Bröllopsfilmerna du inte får missa

  En mer unken teori är den om den lesbiska fantasin. Heteromannen som inte kan tänka sig något hetare än att vara herren på täppan med två damer. Eller för all del, de straighta kvinnorna som lockas av den andra planhalvan. Det är tröttsamt.

  Själv tänker jag mest på att Cher och Meryl Streep går från att vara mamma och dotter på vita duken för att sedan ägna sig åt mer intima aktiviteter på röda mattan. Så jag antar att kyssen fångat även mitt intresse.

  Chers egen kommentar till det hela är dock helt utan knussel: jag älskar Meryl!

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.