Nobelfestligheter. Horace Engdahl delar ut Nobelpriset i Litteratur till Elfriede jelinek 2004. Bild: Robert Jaeger, TT. Patrick Modiano tog emot sitt Nobelpris 2014. Bild: Henrik Montgomery, TT. Kulturprofilen pekas i DN ut som Nobelläcka i båda fallen.
Nobelfestligheter. Horace Engdahl delar ut Nobelpriset i Litteratur till Elfriede jelinek 2004. Bild: Robert Jaeger, TT. Patrick Modiano tog emot sitt Nobelpris 2014. Bild: Henrik Montgomery, TT. Kulturprofilen pekas i DN ut som Nobelläcka i båda fallen.

Kulturprofilen kan vara Nobelläcka

Han ska enligt flera källor ha avslöjat Nobelpristagare i förväg, uppger Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Avslöjandet om Kulturprofilens maktmissbruk och de sexuella trakasserier som han skall ha begått har försatt Svenska Akademien i djup kris.

I slutet av november avslöjade Dagens Nyheter att den så kallade Kulturprofilen, som har starka band till Svenska Akademien, i närmre trettio års tid skall ha satt i system att begåsexuella övergrepp och trakassera kvinnor. Efter ett krismöte bröt Svenska Akademien all kontakt med mannen, som i många år fått finansiellt stöd för den kulturklubb han driver icentrala Stockholm. En radandra åtgärder har dessutominletts för attsäkerställa att något liknandeinte ska kunna upprepas, och att Svenska Akademien i framtiden inte som i det här fallet bryter mot sina egna jävsregler.

ANNONS

Mannens inflytande över Akademien utreds

En advokatbyrå har anlitats, bland annatför attgranska ledamöternas kopplingar till mannen, för att genomlysa mannens tidigare samröre med Akademien, det finansiella stöd han fåttoch för att utreda om han har haft något inflytande över Akademiens val av Nobelpristagare i litteratur. Svenska Akademin har tydligt slagit fast att de tänker förändra sina rutiner.

Samtidigt pekar flera personer nu i DN ut Kulturprofilen som Nobelläcka.

LÄS MER: Svenska Akademien bryter med kulturprofilen

Läs MER: Därför lämnade hon Svenska Akademien

Kulturprofilen ska ha läckt namnet på litteraturpristagarna i förväg. Peter Englund, tidigare ständig sekreterare i Akademien,skyller läckan på en till mannen närstående person med nära kopplingar till Svenska Akademien.

Kan ha tipsat om tre pristagare i förväg

Peter Englund medger att han redan 2014 ska ha fått uppgifter som pekade mot Kulturprofilen som en en tänkbar Nobelläcka. Detta efter en artikel om Patrick Modiano i fransk press. Englund konfronterade då både mannen i fråga, som förnekade anklagelserna, och den till mannen närstående person med starka kopplingar till Svenska Akademin som också tillbakavisadeuppgifterna.

Då släppte Peter Englund frågan eftersom Akademien inte hade några egna indikationer på att det verkligen fanns en läcka, säger han till Dagens Nyheter.

Kulturprofilen ska, enligt tidningens källor, ha känt till och tipsat om tre Nobelpristagare innan det officiella tillkännagivandet: denfranskeförfattaren Patrick Modiano, österrikiska Elfriede Jelinek som fick Nobelpriset 2004 ochbrittiske Harold Pinter, som belönades med ett Nobelpris2005.

ANNONS

Mannenska också själv ha pratat om sin inblandning i fransk-mauritiskeJean-Marie Gustave Le Clézios Nobelpris 2008. Den gången sjönk oddsen på spelbolagen markant strax innan offentliggörandet av pristagaren i litteratur. Spelbolaget Ladbrokes stoppade vadslagningen.

GP söker Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius för en kommentar.

ANNONS