Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Alice Bah Kunke (MP) fick fritt spelrum på Wow talks scen. Bild: Petter Trens

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kulturministern stryks medhårs

  Den högsta kulturbudgeten någonsin. När kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) äntrar Way out west får hon utrymme att klappa sig själv på ryggen, utan något mothugg.

  Wow talks

  "Att skapa likvärdig tillgång till kultur. "

  Alice Bah Kuhnke samtalar med Barakat Ghebrehawariat.

  Ja, 2018 års kulturbudget må vara stor – i förhållande till hur liten den tidigare har varit. Att den inte ens utgör en procent av statens totala budget är inget som moderatorn Barakat Ghebrehawariat frågar Alice Bah Kuhnke om. Nä, under den trekvart som de samtalar får hon faktiskt inte en enda kritisk fråga, däremot uppmuntras de knappt hundra personerna i publiken till att applådera.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Samtalet ska handla om hur barn och unga ska få tillgång till kultur, oavsett bakgrund eller boendeplats, men mycket mer än att Miljöpartiet vill satsa på den kommunala kulturskolan och att det ska vara billigare att anställa personer med kulturell kompetens, får vi inte veta. Alice Bah Kuhnke pratar om hållbar kulturkonsumtion, men vad det innebär i praktiken är något oklart. Däremot får vi veta att nittio procent av hennes egen kulturkonsumtion består av att läsa böcker, senast populärvetenskapliga Larmrapporten av Emma Frans. På grund av sina barn lyssnar Alice Bah Kuhnke på K-pop och hon föredrar bio framför Netflix.

  Det hade behövts en motpol för att göra samtalet på Way out west-scenen intressant. Alice Bah Kuhnke fick 45 minuter på sig att sprida sitt gröna budskap, men det som lämnar mest intryck är hennes berättelse om hur statsråden varje vecka har ett formellt möte där de niar varandra.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.