Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Konsten och kulturen är nu jordmånen som skapar en social sammanhållning och kittet som bygger ihop det jämlika Göteborg, skriver kulturnämndens ordförande Mariya Voyvoda.
Konsten och kulturen är nu jordmånen som skapar en social sammanhållning och kittet som bygger ihop det jämlika Göteborg, skriver kulturnämndens ordförande Mariya Voyvoda.

Kulturen är inte längre "underhållning till kaffet"

Kulturnämndens ordförande svarar på kritiken om en kulturpolitik i fritt fall.

I tisdagens GP hävdade Maria Hinnerson Berglund att Konstmuseet i Göteborg inte skulle ta emot ett av Rembrandts mest berömda verk, Batavernas trohetsed. Det stämmer inte. Batavernas trohetsed kommer att visas på Göteborgs konstmuseum oavsett medel från regionen. På nästkommande möte med kulturnämnden tas beslut om inlån av verket. Jag är otroligt glad och stolt över att vi ska kunna visa detta konstverk för göteborgare och besökare.

Skribenten uttryckte oro över tillståendet för Göteborgs kulturpolitik. Jag lugnar gärna denna oro. För mig är samarbetet med Västra Götalandsregionen viktigt. Vi för gemensamma samtal i många viktiga frågor. För Göteborgs del är det av yttersta vikt att de regionala bidragen till stadens kulturinstitutioner inte fortsätter att urholkas. 

Just nu står kulturförvaltningen i akt att anställa nya chefer till flera av stadens museer. De kommer givetvis spela en central roll i utvecklingen av museerna. Men arbetet med utställningar, museilektioner, föreläsningar och samlingar kräver lång framförhållning. Ofta flera år. Det innebär att nuvarande situation med flera vakanta tjänster på högsta nivå inte påverkar museernas arbete nämnvärt, personal och chefer har full kompetens att fullfölja de planer som finns. 

Scenkonstbiennalen var inte möjlig att husera i Göteborg 2019, det rymdes helt enkelt inte i vår budget. Det är istället viktigt att kommun, region och stat utvecklar Göteborgs dans- och teaterfestival, redan en etablerad plattform för scenkonsten, som gjorde stor succé och slog publikrekord förra året.

Göteborgs kulturpolitik är inte "i fritt fall" som skribenten vill hävda. Konsten och kulturen är inte längre ett separat spår eller "underhållning till kaffet". Konsten och kulturen är nu jordmånen som skapar en social sammanhållning och kittet som bygger ihop det jämlika Göteborg.

Läs även debattartikeln: Göteborg säger nej till Rembrandtmålning

Mest läst