Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Pontus Stenshäll. Stadsteaterns konstnärlige ledare satsar på King Lear i höst. "Jag ska försöka re-teatralisera den" säger han om pjäsen, som han själv regisserar, Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Komedi varvas med tragedi på Stadsteatern

  Göteborgs stadsteater satsar brett nästa spelår. Publiken erbjuds allt från kultklassikern Little shop of horrors till Shakespeares King Lear.

  När Göteborgs stadsteater på onsdagen presenterade sitt kommande spelår var kultmusikalen Little shop of horrors en av överraskningarna. Pjäsen, efter Roger Cormans klassiska skräckkomedi från 1960, rollsätts just nu. Versionen som ser dagens ljus på Göteborgs stadsteatern våren 2019 regisseras av Angelina Stojcevska, som hyllades för Flugorna. Hon tar sig nu an skräckmusikalen med manus av Howard Ashman. Både rock och "gospelglam" utlovas.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Jag tror att den kommer att bli något utöver det vanliga, säger Stadsteaterns konstnärlige ledare Pontus Stenshäll som gläds åt spelårets blandning av brett och smalt, komedi och tragedi.

  – Vi kommer att visa pjäser som tar upp frågor som finns på nyhetsplats, och som är rykande aktuella.

  Politisk fars från framtidens Almedalen

  Ett exempel är Adde Malmbergs nyskrivna politiska fars Till varje pris, som han också regisserar. Pjäsen utspelar sig i Almedalen år 2020 och beskrivs som en "fars om en politisk fars" . Enligt programmet kommer föreställningen, med premiär 12 september, att myllra av nervösa politiker, lömska lobbyister och grävande journalister.

  LÄS MER: Pontus och amerikanerna

  En annan nyskriven pjäs är Shirins vargar av Johanna Svalbacke, i regi av Magnus Carlsson. Ett drama med filmiska kvalitéer om sexualitet och övergrepp.

  Hilda Hellwig sätter upp Molières komedi Lärda kvinnor.

  –Även den känns väldigt aktuell, inte minst med tanke på Svenska Akademien och Kulturprofilen. Här är det snarare kvinnorna som får roa sig på männens bekostnad, konstaterar Pontus Stenshäll.

  Dramatikern Paula Stenström Öhman, som förra året drabbades av utbrändhet och fick ställa in premiären av pjäsen Allt gott i världen, är tillbaka, Med mörk humor berättar hon i pjäsen om ett par som bestämmer sig för att adoptera ett ensamkommande flyktingbarn.

  Från Forough Farrokhzad till Fanny & Alexander

  Emilie Strandberg regidebuterar med Smärtan, i scenisk bearbetning av Lucas Svensson. En föreställning inspirerad av Marguerite Duras dagboksanteckningar från andra världskriget. Carolina Frände och hennes konstnärliga team tar sig an Timothy Snyders bok Om tyranni. Publiken utlovas en överlevnadsguide med handfasta råd i totalitära tider.

  – Boken tar upp demokratifrågan efter Donald Trump, så det här kommer att bli otroligt intressant, spår Pontus Stenshäll.

  Själv sätter han upp Shakespeares Kung Lear, med premiär 27 oktober.

  – Det är en av Shakespeares mest komplexa tragedier. Jag gör ett försök att återupptäcka textens existensiella funderingar.

  LÄS MER: Bergman gör Bergman i Göteborg

  Poeten Jila Mossaed och Rebecca Örtman fokuserar i föreställningen Upprorets poet på den iranska poeten Forough Farrokhzad, en ikon för miljontals människor. Våren 2019 har två estetiskt utmanande föreställningar: Ship of fools och Förbjuden ingång urpremiär.

  Som GP redan tidigare kunnat berätta kommer Eva Bergman också att regissera Fanny & Alexander på Göteborgs stadsteater, efter sin fars filmklassiker. Hon väljer att låta handlingen utspela sig i 1930-talsmiljö, till tonerna av jazzmusik som framförs live. Den unika uppsättningen får premiär på Stora scenen den 14 december.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.