Efter reaktionerna på sitt sommarprat väljer Katarina Wennstam att fortsätta prata om jämställdhet och mäns våld mot kvinnor.
Efter reaktionerna på sitt sommarprat väljer Katarina Wennstam att fortsätta prata om jämställdhet och mäns våld mot kvinnor. Bild: Hanna Franzén/TT

Katarina Wennstam fortsätter prata om mäns våld mot kvinnor

Katarina Wennstams vinterprat tar vid där hennes sommarprat slutade. Alltså i ett debattinlägg om jämställdhet och mäns våld mot kvinnor.

ANNONS

Trådarna är många i författaren och journalisten Katarina Wennstams vinterprat, även om väven är den samma.

Hon lyfter tanken om att vi inte ska tvinga barn till kramar nu under julklappsutdelningen. Om fördelarna och fördomarna om den nya samtyckeslagstiftningen. Hur olika vi pratar om män och kvinnors sexualitet. Om synen på våldtäkt, om könsroller, den svenska våldtäktsstatistiken, rätten till den egna kroppen, pappor som vill skydda "sina prinsessor", om jullåten Baby it's cold outside.

Exemplen radas upp som ett pärlband och den som tar del av debatter om sexuellt våld, jämställdhet och könsroller känner nog igen en hel del.

ANNONS

Det är egentligen inte särskilt mycket nytt som Katarina Wennstam berättar i årets Vinter i P1, men det är nog heller inte syftet. För som hon påpekar – en hel del har blivit bättre, men mycket är fortfarande skit. Därför finns det också utrymme för en del upprepning.

Katarina Wennstam har i sin presentation berättat att hon fick mycket reaktioner på sitt sommarprat. Att det är därför hon vill fortsätta tala om ämnet. Och med tanke på den upprördhet som mäns våld mot kvinnor väcker är det nog inte en överilad gissning att det kommer att bli reaktioner även denna gång.

I morgon vinterpratar: Tomas Sjödin – författare, pastor, föreläsare

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS