Karpe Diem tar konsertsuccén till filmfestivalen

En hybrid mellan fiktion, musikvideo och live-konsert. Så beskrivs konsertfilmen Monkey and the mouth, som visas på Göteborgs filmfestival i helgen.

ANNONS
|

Norska hiphop-duon Karpe Diem sålde ut tre kvällar på Oslo Spektrum på under tre timmar, sågs sedan av 30 000 och fick hela Oslo att koka. I största hemlighet spelades samtidigt en film in, som uppmärksammats på grund av sin ovanliga form. Det är ingen klassisk konsertfilm, enligt regissören Thea Hvistendahl, 29, utan en historia som blandar fiktion med verklighet och djupare teman.

– Vi hade redan börjat bygga upp ett universum kring Karpe Diem i deras musikvideos och tog vid där. Vi ville nå folk på ett annat sätt genom att prova någonting helt nytt.

Vad gör Monkey and the mouth unik?

ANNONS

– Det är en underhållande vänskapshistoria. I filmen fängslas de för att ha kritiserat det norska samhället. Karpe Diem består av en muslim och en hindu, vilket gjorde det möjligt att utforska vissa teman. Det är en film om kön och religion. Den lämnar mycket utrymme över till publiken. Den kan beröra människor i alla åldrar och med alla bakgrunder. Den inger hoppet om att vi alla kan verka tillsammans.

Vad minns du själv från konserthelgen?

– Det var galet. Hela Oslo kokade. Karpe Diem var det enda folk pratade om. Biljetterna tog slut på tre timmar, ett halvår innan det var dags. 30 000 såg dem på tre dagar. Alla som inte var där kände att de missade någonting och alla som var där var så nöjda över att de hade biljett. Konserterna var bland de dyraste i världen. Taket och scenerna hissades upp och ner, det byggdes en bassäng och skärmarna var enorma.

Musiken har hörts i alla tre säsonger av tv-serien Skam. Är det en anledning till att de blivit stora?

– Nej, inte i Norge. Alla älskade redan Karpe Diem och deras Heisann Montebello. Skam behandlar liknande teman faktiskt men handlar mer om kärlek.

ANNONS

Vad gör Karpe Diem populära?

– De har byggt en enorm fanbase på Norges musikscen under 16 år. Texterna berör det politiska och sociala samhället, ibland på ett kritiskt sätt. De känns samtidigt jordnära. Det är rörande att se hur mycket Karpe Diem betyder för publiken. Filmen inger hopp om framtiden, säger Thea Hvistendahl.

Fakta: Karpe Diem

Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid och Chirag Rashmikant Patels utgör den norska hip hop-duon Karpe Diem. De debuterade 2006 och har sedan dess släppt fem studioalbum, senast Heisann Montebello från 2015.

Monkey and the mouth visades i Norge under fyra dagar i början av december. På lördag och söndag är det internationell premiär på Göteborgs filmfestival. Filmen visas på Draken och Göta.

ANNONS