STOCKHOLM 2014-01-27 
Nina Persson, medlem i kollektivet Medborgarbandet.
STOCKHOLM 2014-01-27 Nina Persson, medlem i kollektivet Medborgarbandet. Bild: Leif R Jansson

Kändisarnas supergrupp kommer till Göteborg

Vad har Bob hunds Thomas Öberg, Nina Persson ur The Cardigans, Moto Boy och Kristin Amparo gemensamt? Inte mycket mer än att de nu har bildat ett kreativt kollektiv, som i vår kommer till Göteborgs stadsteater för att inspirera unga.

ANNONS
|

Vinnaren tar allt heter kollektivet Medborgarbandets föreställning, som är inspirerad av det legendariska The Citizens Band, en politisk kabarettrupp i New York vars flytande ensemble på 30 ambulerande musiker, skådespelare och dansare, innefattar celebriteter som Maggie Gyllenhaal och Zoey Deschanel.

I samma anda kommer tjugo personer att äntra scenen på stadsteatern i Göteborg 4-6 maj när föreställningen gästar Göteborg, bland dem artisterna Nina Persson ur The Cardigans, Kristin Amparo, Oskar "Moto Boy" Humlebo, och Bob hunds sångare Thomas Öberg.

Vinnaren tar allt beskrivs som ett allkonstverk med musik, teater och akrobatik, och är ett samarbete mellan Medborgarbandet och Malmö stadsteater. Initiativtagare är Gudrun Hauksdottir, projektledare för den nya superkollektivet, och Nina Persson, som regelbundet spelade med The Citizens Band när hon bodde i New York.

ANNONS

– När jag flyttade tillbaka till Malmö för två år sedan kunde jag inte komma på vad jag ville göra med min tid. Jag var allmänt osugen på att spela in plattor och åka på turné. Till slut drog jag igång en keramikverkstad, och den står där än, även om jag inte är där så mycket själv.

När hon tog en kopp kaffe med kompisen Gudrun Hauksdottir, kläckte dem tillsammans idén att bilda en svensk motsvarighet till The Citizens Band. Efter ett halvår fick de kontakt med Malmö stadsteater, och konceptet gavs vidare vingar.

Vad vill ni åstadkomma?

– Vi vill lyfta fram saker som får en att tänka efter, varför man ska rösta, vilka skyldigheter och rättigheter man har. Föreställningen riktar sig främst till ungdomar och handlar om demokrati, vilket ju är väldigt aktuellt nu när vi står inför ett valår. Den är politisk utan att för den sakens skull vara partipolitisk; vi pratar mer om fenomenet på ett existentiellt plan.

– Jag tänker lite att vi tar upp stafettpinnen efter Hasse å Tage. Det är viktigt att politiska samtal sker på olika plattformar. Vi är kulturarbetare inom teater och musik, så det här är vår plattform.

Den mesta av musiken som ska framföras är nyskriven, och låter inte som någonting de medverkande artisterna har gjort tidigare i sina respektive projekt. De har försökt slå an en modern ton, ofta med elektronisk grund. Texterna handlar om att vara människa och att förhålla sig till sin omvärld.

ANNONS

Hur länge kommer kollektivet att bestå?

– Vi har föreställningar inbokade fram till valet, sedan vet vi inte. Kanske fortsätter det i någon form. Vi har i alla fall gjort en del inspelningar som kommer att släppas under året, säger Nina Persson.

ANNONS