Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Journalistförbundet försiktigt positiva till affären

Efter långa förhandlingar kom beskedet att Telia köper Bonnier Broadcasting och således blir ägare till bland annat TV4 och streamingtjänsten Cmore. Ann Johansson, ordförande för Journalistklubben vid TV4, är försiktigt positiv.
– Det som är viktigast för våra medlemmar är att kunna göra bra journalistik och att jobben är säkrade.

Även TV4:s före detta chef, och numera diversearbetare inom media, Jan Scherman kallar uppgörelsen för en bra affär för Telia, men ett nederlag för Bonniers tv-satsning. I slutändan tror han emellertid att den nya ägarstrukturen kommer att gynna tevetittarna. Och Sverige behöver privatägd teve som motvikt till internationella jättar som Facebook, Youtube och Amazon.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det skapas en ny aktör på svenska mediemarknaden. En aktör med ekonomiska muskler till programinnehåll och rättigheter till sportevenemang som är attraktiva för publiken.

LÄS MER: Politiker dömer ut Telias TV4-köp

Måste sälja innehav

Men, understryker Jan Scherman, det är inte rimligt att staten har kvar sina aktier i Telia:

– Staten äger redan Teracom (som äger och driver det svenska marknätet för radio och TV), förfogar över presstödet och därtill är det samhället och staten som förser public service med pengar och drar upp riktlinjerna för dess verksamhet. Det går inte att sätta all makt i händerna på staten i ett land där yttrandefrihet handlar om självständighet och oberoende. Det finns ingen fritänkande aktör eller konsument som kan tycka att det är bra.

Men låt säga att staten inte säljer sitt aktie-innehav?

– Då hoppas jag att den här affären inte går i lås.

Tryggar jobb

Just de ekonomiska fördelarna med ägarbytet är något som Ann Johansson, ordförande för Journalistklubben vid TV4 och Bonnier Broadcasting, lyfter fram.

– Vi är försiktigt positiva. Den här typen av affärer görs överallt, de är inte längre så att en teve-kanal enbart är en teve-kanal eller att ett telecom-företag enbart är ett telecom-företag. Det behövs större finansiella muskler för att kunna fortsätta att växa, säger Ann Johansson som också sitter i Journalistförbundets förbundsstyrelse.

– Det som är viktigast för våra medlemmar är att kunna göra bra journalistik och att jobben är säkrade.

En del av Journalistklubbens medlemmar har uttryckt oro över det publicistiska oberoendet när Bonniers Broadcasting får ägare som inte är uttalade publicister.:

– Från SJFs sida har det varit viktigt att TV4 har publicistiskt erfarna människor i ledningen för kanalen vid en övergång till Telia. Nu har Telia meddelat att nyckelpersoner inom TV4 kommer att vara kvar – vår vd Casten Almqvist blir bland annat affärsområdeschef – och det välkomnar vi.

Vad kommer den här affären att innebära för den svenska journalistiken och mångfalden?

– Det som är den andra delen är ju statens ägande i Telia. Svårt att säga om mångfalden påverkas negativt - Telia har också en massa andra ägare. Men visst, statligt ägande av medier är inte optimalt. Det publicistiska oberoende måste fastställas tydligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.