Johannes Anyuru prisas i Göteborg

2017 var Johannes Anyurus år, året då han blev mångfaldigt prisad för sin roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. På onsdag får han ta emot ännu ett pris som Årets författare i väst på Göteborgs Litteraturhus.

ANNONS
|

Johannes Anyuru tilldelas priset "för en berättartekniskt avancerad roman i vilken hat och rädsla trasat sönder tid och rum. Människorna famlar vilset efter mening och identitet och några väljer katastrofen.", skriver juryn bland annat i sin motivering.

På onsdag den 24:e januari tar han emot priset och gör en uppläsning när Föreningen Författarcentrum Väst arrangerar en litterär after work i Göteborgs litteraturhus.

Romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar har blivit en stor kritiker- och försäljningssuccé och har översatts till många språk. Boken har också belönats med flera tunga utmärkelser, bland annat Augustpriset 2017 för Årets svenska skönlitterära bok , Aniarapriset 2017 och Per Olov Enquists pris 2017.

ANNONS

Nyligen blev det klart att Anyurus bok ska bli film. Momento Film har köpt rättigheterna till De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Filmversionen ska regisseras av Goran Kapetanovic, som tidigare belönats med en Guldbagge för filmen Min faster i Sarajevo.

Årets författare i väst

Årets författare 2017: Johannes Anyuru

Priset delas ut till en i Västsverige verksam författare som under året givit ut ett skönlitterärt verk av särskilt hög kvalitet. Med Västsverige menas Halland, Västra Götaland och Värmland.

Poesi och prosa för vuxna.

Prissumman: 20 000 kronor.

Årets jury: Mikael Thörnqvist, ordförande (Författarcentrum Väst), Christina Engdegård (Västsvenska Författarsällskapet) och Malin Anderssson (Göteborgs stadsbibliotek).

Prisutdelning och uppläsning: 24/1 klockan 17-18, Göteborgs Litteraturhus,

ANNONS