Jean-Claude Arnault på plats för ny rättegång

Han fälldes för våldtäkt i Stockholms tingsrätt, men överklagade fängelsedomen. Nu har hovrättsförhandlingarna om ärendet med Jean-Claude Arnault inletts. Försvaret hoppas nu att två nya vittnen, ett av dem Akademiledamoten Katarina Frostenson, ska stärka hans berättelse.

ANNONS
|

Jean-Claude Arnault anlände tidigt och leddes hastigt förbi de väntande journalisterna och in i rättssalen, en häktesvakt på var sida och iförd handfängsel. Pressuppbådet är betydligt mindre här än under förhandlingarna i tingsrätten, men trots det finns ett tiotal journalister på plats.

Två nya vittnen kan vända uppochner på den fällande våldtäktsdomen mot Jean-Claude Arnault som har nära kopplingar till Svenska Akademien.

Han åtalades för två fall av våldtäkt mot en och samma kvinna och fälldes av Stockholms tingsrätt på en av åtalspunkterna. Domen blev fängelse i två år, men Jean-Claude Arnault har överklagat och i dag hålls förhandling i Svea hovrätt.

ANNONS

Ingen teknisk bevisning

Till grund för den fällande domen ligger först och främst den utsatta kvinnans egen berättelse.

Den styrks också av uppgifter från flera vittnen för vilka hon vid olika tillfällen har berättat om vad Jean-Claude Arnault har gjort mot henne. Hovrätten kommer att syna vittnesmålen från tingsrätten och göra en egen bedömning.

Eftersom det i princip inte finns någon teknisk bevisning i målet blir vittnenas berättelser avgörande och inför förhandlingen i hovrätten har försvaret kallat två nya vittnen. Ett av dem är poeten Katarina Frostenson.

Både kammaråklagare Christina Voigt och målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz har motsatt sig vittnesmålet, med hänvisning till att det bland annat skulle utgöra karaktärsbevisning, något som inte är vanligt vid svenska rättegångar. Massi Fritz har skriftligt framfört till hovrätten att "vittnesmålet helt saknar betydelse för hovrättens prövning".

De nya vittnena kommer att höras under rättegångens sista dag och mannens advokat Björn Hurtig vill inte uttala sig om deras vittnesmål förrän förhandlingen har inletts. Han har tidigare sagt till Dagens Nyheter de nya vittnena kan stärka den dömdes berättelse om vad som skett och sänka trovärdigheten i kvinnans berättelse. Ett av vittnena uppges ha detaljer att berätta om hur Jean-Claude Arnault och kvinnan umgåtts under hösten 2011.

Söndervittrad Akademi

Även åklagaren överklagade tingsrättens dom.

ANNONS

– Jag tycker att bevisningen är tillräcklig för att döma honom för bägge våldtäkterna, har åklagaren Christina Voigt sagt till Expressen.

I fjol publicerade Dagens Nyheter en granskning där 18 kvinnor vittnade om hur Jean-Claude Arnault utsatt dem för övergrepp och sexuella ofredanden. Hans kopplingar till Svenska Akademin inledde då den kris som har lett till att flera ledamöter lämnat sina stolar i den vittra församlingen.

Fakta: Krisen i Akademien

TT

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av Jean-Claude Arnault, som har nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett Jean-Claude Arnaults koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.

Akademien överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter och Ekobrottsmyndigheten inleder en förundersökning.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

I maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Ledamöterna Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman beviljas utträde.

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund kräver att Horace Engdahl lämnar Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Hovet slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

Den 12 juni åtalas Jean-Claude Arnault för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

I augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att "möjligen" delta i invalen av nya ledamöter.

I september håller Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen. Man antar en ny stadgekommentar, som offentliggörs den 14 september.

Den 7 november meddelar ledamoten Jayne Svenungsson att hon begär utträde ur Akademien.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS