Jöback slipar knivarna för ny roll

ANNONS
|

Det har varit ett hektiskt år för Peter Jöback. Huvudroll i "The Phantom of the opera" på Broadway, egen klädkollektion, skivan "I Love Musicals - The Album", med påföljande turné i Sverige och nu "Sweeney Todd" i Stockholm.

-Visst är det tvära kast. Det svåraste för mig att inse när jag kastades från turnén där jag var min egen producent, in i det här, var att det inte är jag som har ansvaret nu. Men den erfarenheten som Broadway gav, att få bära en stor föreställning på en stor scen, den har varit viktig för mig, säger Peter Jöback.
Perfektionist

Skådespelarkollegan Vanna Rosenberg konstaterar med några dagar till premiär, att perfektionisten Peter Jöback är mycket sträng, inte minst mot sig själv.

-För att ta plats krävs det mod. För att peka på brister och ifrågasätta när det behövs. Det är en stor gåva. I love it, konstaterar Vanna Rosenberg.
-Vi har haft ögonblick under repetitionsperioden, jag och Vanna, när det verkligen har klickat. Vi är båda väldigt ambitiösa och vi vill så gärna göra det här till det bästa vi har gjort. Vi har haft samtal om karaktärerna och till slut har vi insett att det är ganska enkelt egentligen. Det har varit en bra och nödvändig resa på vägen dit, säger Peter Jöback som aldrig har haft en så lång repetitionstid som de här åtta veckorna.
Viktorianska England

Han gör den en gång så stilige barberaren Sweeney Todd som hämnas på de människor och därmed också på den överklass som förstört hans liv i det viktorianska England. Han hämnas med hjälp av sin rakkniv som han skär halsen av sina offer med.

ANNONS

Offren hamnar, via Mrs Lovetts köttkvarn i hennes pajer. Plötsligt får pajbutiken ett lyft och folk köar för att få sig en paj hos Vanna Rosenberg/Mrs Lovett.

-Jag och Vanna kommer från så olika världar. Vi har båda en längtan efter att berätta en historia, men vi har gjort det på olika sätt. Jag lär mig så mycket av att se hur hon tänker och hur hon arbetar. Och tvärtom också, förklarar Peter Jöback.

Sedan han var liten har "Sweeney Todd" varit hans favoritmusikal, inte minst för att musiken är så filmisk och dramatisk.

Som en drog
-Jag attraheras av historien. Det är som en sägen om hämnd och revansch. Men också om sårbarhet. Hämnd är som en drog som först funkar skitbra och som sen bara blir destruktiv. Det är en spännande sida hos en människa, en sida som alla har. Man blir aldrig nöjd och det förändrar inte det som har hänt. Det är en intressant fråga som ställs till publiken, vem är du när det handlar om hämnd, säger Peter Jöback.

Onsdagen den 4 december har "Sweeney Todd" premiär på Stockholms stadsteater.

Med Peter Jöback och Vanna Rosenberg i huvudrollerna.

På scen syns och hörs också Linda Olsson, Philip Zandén, Niklas Hjulström, Maja Rung och Anton Lundqvist.

ANNONS