Jag undrar hur många av kandidaterna som står och arbetar på ett ekologiskt fik någonstans med en lön som de själva har tvingats att tävla om att sänka, skriver Sara Abdollahi.
Jag undrar hur många av kandidaterna som står och arbetar på ett ekologiskt fik någonstans med en lön som de själva har tvingats att tävla om att sänka, skriver Sara Abdollahi.

"I Stockholm är man alltid utbytbar"

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I Isabelle Ståhls roman Just nu är jag här funderar huvudpersonen Elise över varför någon som alltid har haft föräldrar som kan bistå med pengar vill kokettera med att vara arbetarklass. ”För att det känns olidligt att aldrig ha kämpat för något”. Själv är hon stand by och står till arbetsmarknadens förfogande utan något kontinuerligt när det gäller vare sig tid eller inkomst.

Beskrivningen av den prekära situationen i kontrast till medelklassens kamp för att tillkämpa sig rätt umgänge, bostadsadress och attribut är en träffande beskrivning av samtiden. I synnerhet beskrivningen av medelklassens liv i Stockholm. ”I Stockholm köper man inte dyra klockor och guld när man är rik utan man konsumerar saker som är naturliga och organiska. Det finns en strävan efter autenticitet som går att köpa för pengar.”

ANNONS

Jag påminns om att här i Stockholm är du alltid utbytbar och på tur att vara nästa person som swipas bort. Allt handlar om din position. Men app app app, skryt ej. Lär dig humblebrag. Är du arbetslös en sommar? Skaffa dig genast ett knegarjobb. Skriv därefter en bok och kalla dig för arbetarförfattare. Återgå sedan till ditt vanliga liv igen.

Är du arbetslös utan att ha föräldrar som kan betala eller har rätt kontakter? Var beredd att tvingas gå på ändlösa möten om hur man söker jobb fast det enda du gör är att söka jobb. Känn tacksamhet om du slutligen får timanställning på ett ställe där människor förnedrar dig, kunden alltid har rätt, och du inte har tid att äta lunch för att kunden behöver din hjälp på sin lunch. Att vara utbytbar är att tävla mot sina andra utbytbara arbetskamrater om vem som snabbast kan larma varorna på lagret och bli belönad genom att få stå i kassan. Samma kassa där man hjälper kunder som alltid har rätt.

Du behöver inte vara en aktiv del av tävlandet för att någon ska se dig som en motståndare och stämpla ut dig. När du slutligen motvilligt berättar för chefen att det är något fel på stämpeln, för att du är beroende av din timlön men inte vill skapa mer konflikt, svarar chefen syrligt att du inte behöver oroa dig. För att sedan aldrig ringa in dig någonsin igen.

ANNONS

Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur arbetsförmedlarna Selfiejobs, en sajt som förmedlar alltifrån vård- till servitörsjobb, triggar unga människor att tävla med varandra om att pressa ned sitt löneanspråk. ”Signaturerna Filip och Branco skriver att de arbetar för 120 kronor i timmen. Flera andra jobbsökare uppger då att dom kan utföra yrket för 100 kronor i timmen, vilket spräcks av signaturerna Johan och Steven som uppger att dom kan tänka sig att arbeta för så lite som 80 kronor i timmen.” Arbetsgivare kan följa detta och därefter välja kandidat.

Selfiejobs tjänar på den där kombinationen av att vara pank, vilja lyckas, och vara medveten om att man är utbytbar. Jag undrar hur många av kandidaterna som står och arbetar på ett ekologiskt fik någonstans med en lön som de själva har tvingats att tävla om att sänka. Som står och säljer organiskt och naturligt till kunder som alltid har rätt och som tävlar om att vara bäst på att konsumera sig till en allt tommare värld.

ANNONS