Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Hungerkravallerna 1917 ur nya perspektiv

Under ett dygn i början av maj för hundra år sedan pågick det så kallade brödupproret i Göteborg. I en ny utställning berättar Landsarkivet historien ur nya, bredare perspektiv. Vernissage på lördag den 6 maj.

Landsarkivet har provat ett nytt sätt att presentera en historisk händelse. Målet var att  yfta och nyansera berättelserna om vad som utspelade sig under kravallerna 1917.
- Vi bjöd in våra besökare och hobbyforskare till workshops. De har valt olika personer och händelser och skapat berättelser, förklarar arkivarie Karl-Magnus Johansson.
18 intresserade arkivanvändare har bland annat arbetat med domböcker, fångrullar och fotografier och tillsammans med arkivets personal skapat utställningen.

Brist på livsmedel

Så här beskriver man i utställningen bakgrunden till hungerkravallerna:
Våren 1917 hade första världskriget pågått i närmare tre år. I spåren av kriget rådde livsmedelsbrist även i Sverige och priserna på den mat som fanns att köpa var höga. Runt om i landet ägde hungerdemonstrationer rum, även i Göteborg där protesterna samlade 10 000-tals människor i slutet av april och första maj.
Lördagen den 5 maj 1917 var läger spänt. Stora grupper gick runt mellan stadens bagerier och handelsbodar med krav att få köpa bröd och mjöl utan ransoneringskuponger. 
När enligt polismästaren ”folkhoparne” ökade, en uppgift talar om 8 000 personer, och allt mer övergick i ”ligistuppträdanden”, tillkallade polischefen militär. Beslutet provocerade dock ytterligare folksamlingen och det var också nu som de flesta personskadorna uppkom. Kravallerna pågick fram till småtimmarna med sammandrabbningar mellan stenkastande folksamlingar och ridande polis och militär med dragna sablar.

Detaljerade protokoll

Arkivets utställningsgrupp började med att tillsammans titta närmare på de 480 sidor i domboken med rättegångsprotokoll som detaljerat beskriver olika förhör och vittnesuppgifter.
- Vi visar också en karta från tiden där vi prickat ut alla bagerier och handelsbodar där oroligheterna utspelade sig enligt polisprotokollen, säger Karl-Magnus Johansson.
Fotnot: Utställningen invigs i dag Kl 15.00-17.00. Pågår t o m den 1 november.

Mest läst