Håkan Hellström på Ullevi 2017.
Håkan Hellström på Ullevi 2017. Bild: Anna Svanberg

Hellström till fansen: "Hej alla, här är lite ny musik"

"Den här skivan har en annan våglängd än vad jag gjort tidigare". Håkan Hellström skickar en Facebook-hälsning till sina fans när nya albumet är släppt. Och kritikerna kallar honom både modig och äkta.

ANNONS
|

I natt släpptes Håkan Hellströms nya album Illusioner, som hyllas av kritiker både här i GP och andra i medier.

Håkan Hellström själv skriver på Facebook:

"Hej alla!

Här är lite ny musik. Såhär har det ofta låtit när jag gjort låtar hemma. I fantasin alltså. Är väldigt glad över att ha kunnat göra det här på riktigt.

Det tåls väl att sägas att den här skivan är en annan våglängd än vad jag gjort tidigare. Bra att förvänta sig något annat, tror jag, och ratta om lite i huvudet. Ja det var väl allt. Resten finns på plattan, Slutet gott, allting gott."

ANNONS

Nya albumet är inspelat i samarbete med Göteborgs symfoniker och GP:s kritiker Johan Lindqvist skriver:

Det märks att Håkan Hellström har skärpt sina sinnen under det här arbetet. Han har jobbat med nya människor, som mycket erfarne producenten Lars Nilsson. Det har funnits en tydlig idé om vad detta skulle bli och man har genomfört den konsekvent, fullt ut. På ett sätt som saknades framförallt på senaste skivan. Resultatet är därefter – modigt, mästerligt.

LÄS MER:Modigt och mästerligt när Hellström vågar testa nya vägar

Också i andra tidningar har nya albumet väckt beundran.

Annah Björk skriver i Svenska Dagbladet:

"Illusioner" är ett känslomässigt precist och musikaliskt efterlängtat album. Det är så vackert att hjärtat blir fluffigt och inget mörker spelar någon roll. Utan att stå på barrikaderna, är det en varm hand att hålla i kylan som är samtiden. I den snabba spellistepopens och den ansiktstatuterade rappens snabbkonsumerade storhetstid blir Håkan och symfonikernas organiska innerlighet till utrotningshotad äkthet.

Håkan Steen skriver i Aftonbladet att albumet kommer att bli en vattendelare.

Men det speciella med ”Illusioner” är att han både försöker förverkliga sina maffigaste Frank Sinatra-drömmar och verkligen vill fortsätta vara en skev och avig Bob Dylan-figur.

Också Robert Börjesson i Expressen ser tydliga referenser till Bob Dylan:

ANNONS

Men så fort man börjar lyssna på "Illusioner" inser man att det är ett album som är mer intressant än ständigt briljant. En sådan där skiva som man kan referera till som albumet då vi bestämde oss för att leka med stråkar, pukor, oboer och trianglar. Och kombinera det med Bob Dylan.

Läs hela GP:s recension här:

LÄS MER:Här är betygen på Håkan Hellströms nya platta – låt för låt

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS