Nu hyllas Kim Larsen av kollegor och publik

En av Danmarks mest älskade artister har gått bort. Kim Larsen avled i kretsen av sin familj på söndagen.

ANNONS
|

På söndagsförmiddagen meddelade Kim Larsens agent Jørn Jeppesen via artistens hemsida att Larsen gått bort.

”Kim Larsen var i sin sista stund omgiven av sin hustru Liselotte samt sina sex barn, Pelle, Sylvester, Alice Eva, Molly, Hjalmer och Lui.”

Enligt familjen ska begravningen ske "i absolut tystnad och helt privat".

Kim Larsen på Solgården i Halmstad.
Kim Larsen på Solgården i Halmstad. Bild: Peter Korpi

Kim Larsen drabbades av prostatacancer och tvingades tidigare i år att ställa in flera konserter på sin kommande turné.

"Jag ber hemskt mycket om ursäkt till både publik och arrangörer. Jag har blivit en gammal man och insett att jag behöver längre tid för att komma i spelform igen. Men jag räknar bestämt med att vara tillbaka till sommaren", skrev han då i ett inlägg på Facebook.

ANNONS

Larsen lyckades återvända och när han spelade på Tivoli i Köpenhamn i somras tvingades nöjesparken stänga sina grindar på grund av publiktrycket. I juli spelade han också i Malmö och Göteborg.

"Saknas av många"

Under timmarna efter dödsbeskedet strömmade reaktionerna in på Kim Larsen och Kjukkens Facebook-sida, danska tidningar toppade sina nyhetssajter med texter om artisten.

– Tack för musiken. Tack för soundtracket till vår kärlek, äventyrlighet och eviga ungdom, skrev Berlingske i sin minnestext.

Svenska kollegan Mats Ronander sjöng duett med Kim Larsen 1992 i låten Gör mig lycklig nu och säger till TT på söndagen:

– Han har skrivit tusentals bra låtar. Han var en stor kompositör och en trevlig person, som kommer att saknas utav många av oss.

Danmarks kulturminister Mette Bock kommenterar artistens död på Twitter.

"Nationalskalden Kim Larsen är död – men hans musik lever vidare i oss alla. Det är vi djupt tacksamma för. Ära vare Kim Larsens minne", skriver hon.

Senare under eftermiddagen skrev också en av Kim Larsens närmaste danska artistkollegor, Sanne Salomonsen, en kommentar på sin Facebook-sida:

"Kära gamla vän. Tack för din vänskap och tack för allt du berikat mig, och Danmark med. Tack för musiken och tack för sångerna. Vi ska älska och ära ditt minne varje gång vi sjunger dem."

ANNONS

Mest sålda skivan

Kim Larsen har varit en stor del av Danmarks musikliv i mer än 30 år och hans album Midt om natten från 1983 är den mest sålda skivan i Danmark.

Han hade sin första storhetstid med bandet Gasolin' under 70-talet men har sedan 80-talet även rönt stora framgångar som soloartist och de senaste åren har han spelat tillsammans med bandet Kjukken.

Den svenska musikjournalisten Stefan Wermelin beskriver för TT Larsen som en artist som alltid levererade kvalitet. Han jämför honom också med Ulf Lundell – "fast före Lundell".

– Han var en stor inspirationskälla för många andra band. Det var ett stadionrockband fast med ett annat stuk. Bra, melodiska rocklåtar, bra utstrålning och en bra sångare med väldigt karismatisk röst, säger han till TT.

Kim Larsen blev 72 år.

Fakta: Kim Larsen

Född 1945 i Köpenhamn, där han också växte upp.

Utbildade sig först till lärare innan musiken tog över hans liv.

Startade 1969 rockgruppen Gasolin tillsammans med Franz Beckerlee, Wili Jønsson och Bjørn Uglebjerg. Gruppen blev mycket populär i Sverige och Skandinavien och bland deras hitlåtar hitlåtar finns Hva’ gør vi nu, lille du?. Bandet släppte åtta album på danska, och fyra på engelska.

Solodebuterade 1973 med Værsgo, som räknas som en av dansk rockhistorias mest ikoniska skivor.

Försökte sig på en karriär i USA som dock misslyckades. Återvände till Danmark 1982 och blev snart en av landets mest folkkära artister.

Han skrev manus och musik och spelade också huvudrollen i filmen Midt om natten 1983. Albumet är bland det mest sålda i Danmark någonsin.

Bland hans skivor finns också Kielgasten (1989) och Hvem kan sige nej til en engel (1994). Sista albumet Øst for Vesterled, som han spelade in med kompbandet Kjukken, kom i fjol. (TT)

Källa: NE, Ritzau, Myggans nöjeslexikon

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS