Hakkors-skulptur ändrad i sista stund

På onsdagen skulle Valandeleven Emil Carlsiös omdebatterade svastika-verk utanför Sjöfartsmuseet ha invigts. I sista stund valde han att ändra skulpturen.

ANNONS
|

Debattens vågor har gått höga kring verket Version av örlogsflagga redan före grupputställningen på Sjöfartsmuseet,med verk av förstaårseleverna på Akademin Valands masterprogram.

Skulpturen, fyra meter hög och gjord i svarta, röda och vita träribbor, skulle stå på gräsmattan framför museet. Ur en viss vinkel, sedd från ett fönster på museet, skulle den kunna uppfattas som ett hakkors.

Timmarna före vernissagen klockan 17.00 på onsdagen kommer beskedet att Carlsiö har ändrat verkets utformning.

- Skulpturen är inte kvar så som den har sett ut tidigare. Han har plockat isär formen och använt träbitarna för att skriva #Variations på gräsmattan, säger Maddie Leach, lektor och enhetschef för fri konst på Valand.

ANNONS

Hon är en av två lärare som har handlett eleverna.

Var det här hans plan från början?

- Nej.

Mejlade sina lärare

Inne på museet sitter en utskrift av ett mejl vid fönstret som vetter mot skulpturen. Emil Carlsiö skickade det till sina lärare i söndags och det är nu en del av verket.

- Jag tycker att han formulerar sig väl om hur han tänker om sin situation och hur han ska kunnagå vidare med verket, säger Maddie Leach.

I mejlet framgår det att Emil Carlsiö har känt en stor press attpå något sätt ändra verket. Han spaltar upp olika möjliga sätt att agera, bland annat att dra sig ur utställningen för att inte ställa till det för sina klasskamrater. Tanken att bygga om själva skulpturen finns också med.

Kämpade med olika valmöjligheter

"Som jag ser det har jag ett intressant verk nu, ett verk som bara finns som idé. Att ställa ut ett textbaserat verk (#Variations) skulle kunna vara ett smart drag." skriver han.

Han skriver också om hur han har mått dåligt under de stormiga dagarna.

"Det svåraste för mig har varit att behålla fokus på idén med mitt verk, vad det har blivit och dess konsekvenser, samtidigt som jag har försökt tänka på etiken i min professionella roll som student/konstnär och som person." skriver han.

ANNONS

Välkomnar förändringen

Att det blev ett kraftigt förändrat verk som ställs ut är Emil Carlsiös eget beslut, men något som Maddie Leach välkomnar.

- Ja. Om du ska jobba processbaserat är det rimligt att du hela tiden är öppen för att låta processen fortsätta. Nu är verket här, men när börjar och slutar ett verk? Det är en svår fråga.

Hon menar att kollegiet på Valand har förberett studenterna på den debatt som kan uppstå.

- Det är klart att du inte kan vara förberedd på allt som någonsin skulle kunna hända, det är komplext, men jag anser att vi förbereder studenterna väl.

Hade du somlärare kunnat göra något annorlunda?

- Jag vet faktiskt inte, jag bearbetar det fortfarande. Det har gått fort, det har varit många bollar att hantera. Men jag tycker nog att jag har gjort vad jag kunnat för att stötta alla mina elever.

Klockan 17.00 blir det vernissage. Maddie Leach håller öppet för att det ändå kan bli protester och debatt.

- Verket sitter ju inte fast i marken, det går att plocka upp bitarna och göra vad man vill med dem. Min förhoppning är att debatten som på kort tid blivit väldigtladdad och polariserad, ska bli mer fördjupad nu, säger Maddie Leach.

ANNONS

Emil Carlsiö: "Verket förändras hela tiden"

Emil Carlsiö väljer att kommentera det hela i ett sms till GP: "Hej. Verket har genomgått många förändringar, och fortsätter göra det hela tiden. Det är ett processbaserat konstverk." skriver han.

LÄS OCKSÅ:Han gör konst med hakkors

KULTURKRÖNIKA:"Skrämmande flathet"

LÄS OCKSÅ:Nu invigs skulpturen - trots protester

ANNONS