Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Partistrid. Sofia Henningsson, Frida Sundström och John Pekkari på Improverket. Bild: pressbild

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Här kan du valvaka med Kulturgöteborg

  Gå på improvisationsteater, lyssna på författare, träffa teaterchefer, eller lyssna på musik? På söndag finns flera alternativ för kulturintresserade som vill följa valet tillsammans med andra.

  På 2lång förbereder sig Improverket inför valspurt med föreställningen Vem vinner valet?, som spelas traditionsenligt varje valår. Tre föreställningar är kvar i år, den sista spelas på valvakan på söndag.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Vi har kört den vart fjärde år sedan 2006. Vi klär ut oss till politiker och lottar sedan vilket parti vi ska representera, berättar Frida Sundström på Improverket.

  Skådespelarna försvarar därefter sin politik med näbbar och klor och publiken får rösta om hur väl de lyckas med sitt budskap, samt dela ut mandat eller straff.

  – Publiken är lite snål med mandat, de delar hellre ut straff verkar det som. Då får vi dra en lapp med ett uppdrag, det blir en liten "karamell" till publiken, att man ska göra en kampsång till ett annat parti eller något sådant, säger Frida Sundström.

  Hur väl fungerar det att göra improvisationsteater om politik?

  – Politik och dramatik funkar väldigt bra ihop, det ligger så nära varandra, det handlar om starka känslor och gränslös passion. Samtidigt har vi märkt att det blivit svårare i och med att blocken har brutits upp. 2006 när vi började fanns en mycket tydligare uppdelning mellan höger- och vänsterpartier.

  Finns det något parti som är extra tacksamt att gestalta?

  – Mitt favoritparti är KD. Jag tror att det handlar om tydligheten. Ju mer stereotypt ett parti är desto lättare är det. SD kan var roliga också, det är lätt att skoja med dem, att lyfta martyrskapet och offerkoftan. Sossar är lite svårare, lite otydligare.

  Och hur ser det ut inför föreställningen på söndag? Vilket parti leder inför avslutningen?

  – Just nu ligger Centern i topp hos oss, de har åtta mandat. S och V kommer därefter på sju mandat vardera.

  När föreställningen är klar visas valvaka på bioduk resten av kvällen.

  På scen på söndag står: Frida Sundström, Tobias Rosén, Magnus Hjelm och John Pekkari, musik Henrik Magnusson/Jakob Norin.

  Fler valvakor med kulturtema i Göteborg:

  Göteborgs stadsteater

  Vad händer i Sverige efter valet? Hur påverkar valutgången kulturen? Det är frågor som ska diskuteras på söndag kväll i Foajébaren.

  Sewilius Berg och Lena Ulrika Rudeke, ansvariga för samtalsscenen stadsteatern, har satt ihop ett digert program, själva deltar de som samtalsledare.

  Stina Oscarson kommer till Göteborgs stadsteater.. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

  Bland gästerna finns Stina Oscarson, regissör, författare, debattör, aktuell med boken Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?, Eija Hetekivi Olsson, författare, aktuell med Nationalsången , Mina Dennert, journalist och grundare av nätverket #jagärhär, teatercheferna Pontus Stenshäll och Björn Sandmark och Lina Ekdahl, poet.

  Göteborgs stadsteater, Foajébaren, 18-00, fri entré.

  Hur ska det gå? Improverket spelar föreställningen Vem vinner valet och valvakar på 2lång på söndag, Frida Sundström engagerar publiken.. Bild: Christer Hedberg

  Queer-separatistisk valvaka

  På Frilagret arrangeras valvaka för hbtq-personer. Arrangörerna skriver om "rädslan inför högervindar som drar över Sverige", och att man just därför vill samlas för att stötta varandra. "Vi tror på en stärkande gemenskap som påminner oss om att vi inte är ensamma, vi är många och vi backar varandra!"

  Valvakan arrangeras som knytkalas, är alkohol- och drogfri. Den som vill får framträda med poesi, musik eller performance (måste föranmälas).

  Frilagret, 18-02, anmälan krävs.

  Pustervik ETC

  ETC och Pustervik arrangerar gemensam valvaka med blåsorkestern Göteborgskapellet, Sven-Eric Liedman, professor emeritus i idé och lärdomshistoria, Maria Oskarson, professor på statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet, amerikansk country-folk-inspirerad sång med Lisa Wanloo och snart albumdebuterande Mathilda Brinck.

  SVT:s valvaka sänds utan avbrott.

  Pustervik, Stora scenen, 17, gratis entré (18 år).

  Valvaka på Blå stället

  På Blå stället i Angered visas kortfilmer från RÖST, en dokumentärserie med åtta korta filmer som skildrar Sverige 2018. Dessutom blir det mingel och valresultatet följs gemensamt.

  Blå stället, Stora Salongen, 18-22, fri entré.

  Röda sten konsthall

  På Röda sten konsthall kommer det att talas kulturpolitik och allmänpolitik och man visar nyheter och följer valet tillsammans. Dessutom blir det två performance: Krympningen – med Oskar Bråne och Karl Bergh och Enade vi stå – Förhandling och demokrati av Annika Lundgren

  Röda sten konsthall, 14-kväll, valfri entré.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.