Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Hans Petersson promenerade förbi Slottsskogen på torsdagskvällen med vännen Arnold Toikka. I vanliga fall brukar Hans jogga genom parken, men har fått lägga om sin rutt under festivalen. Bild: Caroline Widenheim

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Här kan du gå – och inte gå – i Slottsskogen

  En stor del av Slottsskogen är avspärrad på grund av Way out west, men för den som vill jogga eller cykla finns det alternativa vägar att ta.

  Utrustad med röd pikétröja och komradio står Jonas S. och vaktar grinden bakom Villa Belparc. Han vill varken bli fotograferad eller säga hela sitt efternamn, av säkerhetsskäl. Det är mestadels ett ganska lugnt jobb. Visitera personalen som går förbi, kolla vilka bilar som får åka in till parkeringen bakom villan och hejda fotgängare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men alla som kommer fram till grinden har inte snövita motiv.

  – Det är väldigt många utan biljett som försöker ta sig in den här vägen. De flesta går med blicken ner i backen och hoppas att de ska kunna slinka in, säger Jonas S.

  LÄS MER: De bästa klubbarna och festerna under Way out west

  Ibland rör det sig dock om rena misstag.

  – Jag har fått springa efter två joggare som bara kutat på här och inte förstått att det är avspärrat.

  Stängt fram till 14/8

  Avspärrningarna i Slottsskogen gäller fram till 14 augusti, då festivalen är nedmonterad. Större delen av parken är fortfarande öppen, men det är svårare att ta sig rakt igenom.

  Cyklister och andra som inte kan ta sig uppför de branta stigarna till djurparken får ta stigen som går längs parkens västra sida, från Slottskogsvallen, förbi Azaleadalens utkant och ut mot Majvallen. Därifrån kan man ta sig ner till Plikta och vidare ut till Jungmansgatan eller Vegagatan, eller fortsätta mellan festivalområdet och Naturhistoriska museet för att komma ut vid Linnéplatsen. Det går också att komma runt parken på den östra sidan, längs med Dag Hammarsköldsleden.

  LÄS MER: Extra bevakning runt djuren på Wow

  Säldammen, djurparken, Barnens zoo och Slottsskogsobservatoriet är tillgängliga som vanligt. Ponnyridningen är däremot stängd, eftersom hästarna kan hoppa till vid plötsliga ljud.

  Alternativa vägar

  För den som brukar jogga eller promenera genom parken gäller det alltså att hitta alternativa vägar. Hans Petersson bor i Linné och brukar jogga förbi Björngårdsvillan och genom Azalea varje vecka. När festivalen ockuperar hans joggingspår väljer han att springa på utsidan istället.

  – Det gör mig ingenting. Jag tycker det är jättebra att festivalen arrangeras, det är kul att det kommer så mycket folk till stan.

  På Göteborgs stads hemsida finns en karta med alla vägar som går att ta i och runt Slottsskogen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.