Sara Danius, Emma Knyckare och Anton Magnusson är några av dem som varit omtalade under året.
Sara Danius, Emma Knyckare och Anton Magnusson är några av dem som varit omtalade under året. Bild: Tomas Oneborg/Frida Winter/Lars Brundin/Sydsvenskan/SvD/TT

Här är årets kultursnackisar

Förtal, huskvinnor och en sprucken akademi. GP Kultur listar årets främsta kultursnackisar.

ANNONS
|
Bild: Jonas Ekströmer/TT

Svenska Akademin

grade crossed
Det blev inget Nobelpris i litteratur i år. Istället för att uppmärksammas under en vecka i oktober har rapporteringen om "de som borde vara aderton" nästan varit daglig. Vändorna och utspelen har varit otaliga från den sargade akademin och vid sidan om ledamöternas kamp har även rättsprocessen kring kulturprofilen Jean-Claude Arnault fortlöpt. Ännu är det inte över och den här kultursnackisen lär spilla över in i 2019.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

#Metoo fortsätter

grade crossed
Det har gått ett år sedan hashtaggen "Metoo" fullständigt dominerade sociala medier. Men historierna har fortsatt att komma ut och så även diskussionerna. Därtill förde rörelsen med sig frågor. Bland annat om pressetik och i synnerhet vilka publiceringar som egentligen var befogade. En fråga som kulminerade i samband med Uppdrag Gransknings omdiskuterade program om Fredrik Virtanen och Cissi Wallin.

Foto: Claudio Bresciani/TT
Bild: Jenny Ingemarsson

Burka Songs 2.0

grade crossed
Hanna Högstedt gjorde en film om det franska slöjförbjudet och om tolkningsföreträde. Filmen Burka Songs 2.0 skulle visas med tillhörande panelsamtal på Blå stället i Angered. Men arrangemanget fick kritik, inte minst från GP:s ledarsida, och Göteborgs stad valde att ställa in. Debatten rasade på och innan dammet lagt sig hade till och med kommunstyrelsens ordförande själv, Ann-Sofie Hermansson, polisanmälts för förtal. Filmen visades senare i ett annat arrangemang på Folkteatern.

Foto: Jenny Ingemarsson

Huskvinnan

grade crossed
En bra kultursnackis ska med fördel kunna hängas upp på ett catchigt namn. Så är det med DN-journalisten Greta Thurfjells text om hur det politiskt korrekta och feminismen nu är ocoolt. Hon menar att motrörelsen är här och lyfter den konservativa podden Della Q, med Moa Wallin, Anna Björklund och Bianca Meyer. Greta Thurfjell påpekar att hon ser det som befriande att vara en dålig feminist och lanserar sig själv som en "huskvinna", det vill säga manstillvänd och traditionellt kvinnlig. Föga förvånande väckte texten en hel del reaktioner på kultursidorna.

Foto: Petter Trens
Bild: Thomas Johansson

Truckstop Alaska

grade crossed
Den 20 april gjorde polisen ett tillslag mot Truckstop Alaskas lokaler på Karlavagnsgatan. De beslagtog en större mängd alkohol och inledde en förundersökning om brott mot alkohollagen. Tillslaget möttes av kraftiga reaktioner, där Truckstop beskrevs som en av de viktigare aktörerna i Göteborgs musik- och kulturliv. Nu hade det attackerats. Protesterna ledde till att frågan nu ska tas upp av politikerna. Samtidigt har Truckstop Alaska fortsatt att boka artister och polisutredningen gått framåt.

Foto: Thomas Johansson
Bild: Francisco Seco

Data och EU

grade crossed
Under 2018 fick nog de flesta ta emot ett och annat mejl om GDPR, den nya europeiska dataskyddsförordningen. Men det var inte det enda nya från EU. Parlamentet röstade också igenom det förslag som populärt kallas för länkskatt, vilket i princip innebär att sajter som länkar till exempelvis en artikel behöver betala licens. Det kan även innebära att sajter, där användare lägger upp material, behöver ha någon form av filter för att stoppa det som är upphovsrättsskyddat. Det finns fortfarande steg kvar innan allt är klart för förslaget som fick delar av Europaparlamentet att jubla och andra att tala om Internets död.

Foto: AP Photo/Francisco Seco
Bild: Frida Winter/TT

7. Statementfestivalen

grade crossed
Komikern och radioprataren Emma Knyckare anordnade under sensommaren en festival, men med en stor skillnad. På Statement skulle inga cis-män tillåtas att komma in. Det hela var en reaktion på övergrepp mot kvinnor på musikfestivaler. Statementfestivalen fick mycket uppmärksamhet och diskuterades flitigt i sociala medier. Den anmäldes också till Diskrimineringsombudsmannen. Väl där framgick det att festivalen, trots vad som kommunicerats, inte hade några tankar på att stoppa cis-män i dörren. DO fastslog att även den avskräckande kommunikation är att betrakta som diskriminering och fällde festivalen.

Foto: Frida Winter/TT

8. Regnbågsflaggorna

grade crossed
När den libanesiska stjärnan Nancy Ajram skulle gästa Kulturkalaset stod Göteborg också som värdstad för Europride. Stan var därför fylld med regnbågsdekorationer, vilket arrangörerna missat att berätta för Nancy Ajram. Hennes publik finns i huvudsak i länder där homosexualitet är förbjudet och därför valde man att ta bort dekorationer från scenen när hon sjöng. "Vi kan inte tvinga på Nancy Ajram att göra ett politiskt statement", förklarade festivalgeneralen Tasso Stafilidis. Nyheten briserade som en bomb i sociala medier men förvanskades också på vägen. På sina håll kunde man till slut läsa att hela stan skulle tömmas på prideflaggor. Så var aldrig fallet.

Foto: Anders Ylander
Bild: Lars Brundin / Sydsvenskan / TT

9. Mr Cool-låten

grade crossed
2015 släppte komikern Anton Magnusson låten Knulla barn under namnet Mr Cool. Tre år senare började skärmdumpar på låttexten att dyka upp på Internet. Profiler som Mia Skäringer och Elaine Eksvärd uppmanade sina följare att anmäla låten för att få bort den från Spotify. De menar att den normaliserar sexuella övergrepp mot barn. Uppmärksamheten fick låten att börja stiga på Spotifys listor tills företaget till slut valde att plocka ner den. Flera lokaler började även avboka Anton Magnusson och han och kollegan Simon Gärdenfors, som medverkar på låten, polisanmäldes. Förundersökningen lades slutligen ner men diskussion fortsatte om vad man egentligen får skämta om.

Foto: Lars Brundin/Sydsvenskan/TT
Bild: Jessica Gow/TT

10. Klimatet

grade crossed
15-åriga Greta Thunberg skolstrejkade för miljön och hennes mamma Malena Ernman skrev en bok som manade till handling. Miljöhotet upptog mycket av det politiska debattutrymmet, men letade sig också in i kulturen. Göteborgsoperan gjorde återvinningsbar dekor för sin Wagnersatsning, årets Augustprisvinnare på facksidan handlade om Sveriges största naturkatastrof och klimathotet dök upp i allt från filmfestivalsfavoriten First Reformed till actionpackade Venom.

Foto: Jessica Gow/TT
ANNONS