Björn Werner
Björn Werner

Göteborgs svartklubbar behövs

GP:s kulturchef Björn Werner tycker att Göteborgs lokala myndigheter måste "sluta leka med stadens alternativa kulturliv som en liten myra som man när som helst kan mosa".

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Göteborgs musikliv är en paradox. Å ena sidan finns det så många små och halvsmå band att bara en liten promenad i Göteborg räcker för att vederlägga Martin Aagård och Natalia Kazmierskas tes om Popkulturens död i deras nyutgivna bok. Stan vilar också både i fjärr- och närtid på en larvigt stor mängd kompetenta akter. Samtidigt finns det i dag knappt en enda scen där man kan ta steget ut från replokalen och ut i verkligheten.

LÄS MER:Truckstop Alaska ger inte upp

Det gör det ganska krångligt för göteborgska musiker att låta musiken möta människor, få växa i rykte och samtidigt bygga scenvana, alla högst nödvändiga steg innan man kan ta den sliriga vägen från Musikens Hus, via Oceanen över till Pustervik. Enda chansen för många är de många små hel- eller halvsvarta scener som finns i mer eller mindre öppen regi i stadens utkanter. Såna som är sådär underground att det är omöjligt att gå runt med nuvarande svensk alkohollagstiftning men som funkar helt okej som en suddig ideell verksamhet som absolut inte är en svartklubb eftersom alla är medlemmar (host host). Åtminstone så länge ingen kommer och frågar hur det egentligen står till med det ena och det andra tillståndet.

ANNONS

LÄS MER:Kommunen slänger ut banden – utan förklaring

Truckstop Alaska är kanske den främsta av dessa verksamheter. Ett litet nav i Göteborgs rockscen och trampolin för lokala band mot stjärnorna, eller i vart fall Järntorget. Men också ett ställe att se stora rockband från hela världen som inte riktigt platsar i mainstreamfåran. Det vet förstås kommunen och berörda myndigheter om. Det är inte heller svårt att räkna ut att det delvis är just för att värna detta lilla ekosystem som man låtit denna ganska välkända verksamhet få fortsätta i ett decennium, i en ekonomisk gråzon mellan lagligt och olagligt.

Det gör ju faktiskt staden bättre.

I grunden är dock denna se mellan fingrarna-inställning från kommunen inte speciellt hållbar. Det som är olagligt är just olagligt och därför känsligt för plötsliga anfall av kulturskeptisk laglydighet från diverse myndigheter. Denna gång har Truckstop Alaska hamnat under luppen, men det är inte precis den först svartk … ideella förening som drabbats av stadens oberäkneliga vrede över folk som har kul utan tillstånd. Minns Mythos, västkustens eget Berghain som sålde öl utan kvitto och spelade techno till sent på förmiddagen med stadens goda öga under över ett år innan de drabbades av myndigheternas ilska.

LÄS MER:Truckstop Alaska utreds för brott mot alkohollagen

Kanske vore det bättre om stadens berörda myndigheter istället för att med ett obegripligt godtycke leka med stadens alternativa kulturliv som en liten myra som man när som helst kan mosa tog vara på den uppenbart enorma göteborgska viljan att skapa och ha roligt också efter klockan 17 och bortom Avenyn.

ANNONS

Ett enkelt, högst konkret förslag som kan rädda många små bands möjlighet att få en chans att växa upp och bli Broder Daniel: att en gång för alla slå fast att det för små, medlemsstyrda verksamheter med fokus på musik är helt okej att sälja alkohol till självkostnadspris. Eller, alternativt: ge dem mer ekonomiskt stöd.

ANNONS