Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Gunnel Lindblom prisas av Teaterförbundet

Skådespelaren Gunnel Lindblom, 86, från Göteborg har belönats med Teaterförbundets guldmedalj för "utomordentlig konstnärlig gärning”.

Det var vid Teaterförbundets riksstämma på Djurönäset strax utanför Stockholm som skådespelaren Gunnel Lindbom, född i Johanneberg 1931, på söndagen tilldelades förbundets särskilda guldmedalj för "utomordentlig konstnärlig gärning".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är med största glädje och stolthet jag överlämnar Teaterförbundets guldmedalj till Gunnel Lindblom, en av Sveriges allra främsta skådespelare och regissörer, sade Anna Carlson, ordförande i Teaterförbundet för scen och film, enligt ett pressmeddelande som skickades ut på söndagen.

Gunnel Lindblom gick på Pickwickklubbens teaterskola på kvällarna och när intresset för teatern ökade sökte hon sig till Göteborgs stadsteaters elevskola där hon kom in 1950. Två år senare filmdebuterade Gunnel Lindblom i Gustaf Molanders Kärlek från 1952, och hon har sedan dess medverkat i ett stort antal pjäser, tv-dramer och filmer.

Hon arbetade vid Malmö Stadsteater och Dramaten innan Ingmar Bergman handplockade henne till några av sina mest kända filmer, bland annat Det sjunde inseglet, Jungfrukällan och Tystnaden.

– Gunnel Lindblom är en föregångare i många sammanhang. En lysande skådespelare på scen och i film, som ständigt söker nya vägar. Fortfarande fullt verksam som konstnär har hon min och mångas stora beundran, säger Anna Carlson i en kommentar.

Redan 2002 tilldelades Gunnel Lindblom Guldbaggens hederspris. Hon bor sedan flera år med sin make strax norr om Stockholm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.