Apostolis Philippou, student och skulptör i Aten.
Apostolis Philippou, student och skulptör i Aten.

Greklands kulturliv ger inte upp

ANNONS
|

Vassia Zacharopolou, frilansande operasångerska i Grekland, har sjungit i flera bejublade uppsättningar på operahuset i Aten. Hon tar emot i entrén, där hon kindpussar sig fram genom ståtliga men kvava och dåligt ventilerade lokaler. Klimatanläggningen är avstängd för att spara pengar. Krisen har påtagligt försämrat villkoren för operans anställda och frilansare. Lönerna har sänkts och börjar närma sig vad hennes albanska vänner i Tirana får. Förr var lönegapet till det fattiga grannlandet rejält.

-Alla frilansare jag känner och som inte kommer från rika familjer måste dra in pengar från annat håll, om de vill stanna i Grekland.

Röst i "Frost"

Vassia Zacharopolou är nöjd med sitt eget extraknäck, som dubbningsartist inom tecknad film. Den största succén hittills är som Anna i Disneyfilmen "Frost". Hennes pojkvän som är tenor har sökt sig utomlands och själv hoppas hon kunna tillbringa ett år i Florens. I Aten görs numera framförallt "snåla" produktioner med färre artister och enkel scenografi och musik, "resväske-opera" kallas det.

ANNONS

-Generellt är många greker deprimerade av den svåra situationen, men många av oss yngre försöker hantera det jobbiga med galghumor. Jag föredrar att jobba med det jag älskar för mindre pengar än att stanna hemma.

Det statliga museet för samtidskonst i Thessaloniki har sett sina anslag minska med närmare 70 procent sedan 2006. Såväl luftkonditionering som internet har stängts av och nu är museet tillfälligt stängt för besökare, skriver The Art Newspaper. I Aten står det nya nationella samtidsmuseet EMST färdigbyggt - men stängt. Öppnandet är skjutet på obestämd framtid.

Stort teaterintresse

Inom teatern är ett annat jobb vid sidan av en förutsättning för att skådespelare och regissörer ska klara sig. Dimitris Petropoulos, etablerad skådespelare och välkänd från tv, får knappt några inkomster från de uppsättningar han och kollegorna gör på alternativa teaterscener i Aten. För att få mat på bordet jobbar han även som högskolelärare samt handläggare på Greklands utbildningsdepartement.

-Det är absurt att jobba utan att få betalt. Absurt, säger skådespelaren.

Däremot är det inget fel på intresset för teater i krisens Grekland, framhåller han.

-Vi har utsålt hela tiden. Det grekiska folket älskar att gå på teater. Men de vill inte betala lika mycket.

Två för en

Den senaste trenden är att besökarna får två biljetter till priset av en, vilket i princip halverat intäkterna för Dimitri Petropoulos och hans kollegor.

-Vi har fortfarande kostnader för författare, lokal, kostym, el och så vidare. Det blir nästan inget kvar till skådespelare och regissör. När jag är trött efter föreställningen på kvällen och tar en taxi hem så har jag ofta gått back, säger han.

Men att ge upp teatern finns inte på kartan:

-Ananga ke-thei pithonde. På grekiska betyder det ungefär att till och med gudarna måste vika sig för det nödvändiga.

Greklands kultur- och utbildningsbudget krympte med 27 procent under krisåren 2009-2013, enligt grekiska medieuppgifter. Sedan dess har nedgången fortsatt med cirka 11 procent, men då var kulturbudgeten av administrativa skäl sammanslagen med statliga utgifter för sport.

Källa: Greklands ambassad i Stockholm

TT träffar Apostolis Philippou, 44, på Syntagmatorget i centrala Aten, i samband med en manifestation mot nya åtstramningar i krislandet.

-Jag försöker väcka känslor genom att utforma rum, genom installationer och rymd, säger han.
Drastiska försämringar

Enligt Philippou har möjligheten att livnära sig på konst försämrats dramatiskt under de dryga fem årens recession och kris som Grekland genomlidit.

-Det är inte så konstigt. Om du har ont om pengar ser du först till att du har mat och de mediciner du behöver. Sedan ser du till att barnen får utbildning, säger han och fortsätter:
-Vi konstnärer försöker fortfarande, men vi bryr oss inte längre så mycket om hur det säljer utan mer om budskapet, hur vi uttrycker oss själva. Vi gör det för konsten.

Han avbryts av demonstranter som ropar "förrädare", busvisslar och buar ut en parlamentariker som går förbi bakom avspärrningar och kravallpolis med sköldar och tårgasen redo.

Söker sig utomlands

Enligt Philippou är det många av hans konstnärsvänner som söker sig utomlands, för att få bättre förutsättningar för sin verksamhet. Men han tror inte att krisen kan besegra konsten.

-På ett sätt är den svåra situationen en viktig drivkraft, när du inte längre gör konsten för att den ska passa kunderna utan för att du vill uttrycka en åsikt.
-All konst är politik, tillägger han.

Ett tjugotal meter längre bort hänger en gigantisk grekisk flagga, säkert tio meter bred, som en grupp demonstranter har hissat upp framför parlamentet.

"Grekland, jag älskar dig", står det skrivet på flaggan.

ANNONS