GP:s Kristian Wedel får prestigefullt pris

ANNONS
|

Grattis! Är du överraskad?

– Tack, tack. Jag blev otroligt överraskad. När jag fick samtalet trodde jag först det var ett spratt, ett brutalt skämt – jag trodde det bara var konstnärer som fick det här stipendiet. Det blev verkligen en underbar överraskning.

Motiveringen (se fotnot) går inte av för hackor. Stolt?

– Jag är oerhört stolt. Jag har läst Hallman och Jolo fram och baklänges och att nämnas i samband med de här idolerna är svindlande. När jag stöter på problem i mitt skrivande funderar jag ibland på hur de skulle löst det hela.

Har du några nya böcker på gång?

ANNONS

– Ja det har jag. Just nu är jag tjänstledig en månad från GP för att skriva en bok om Marstrand. Och i januari kommer en bok som heter "Göteborg från ovan" där jag skrivit texter till flygbilder.

50 000 kronor – ska du unna dig något extra, eller blir det bara julklappar till barnen?

– Det blir nog några extra julklappar både till Annette och till barnen. Sen kommer jag också att använda pengarna till att skriva en typ av bok som jag inte skrivit förut – utan skyddsnät.

Hur blir man en bra kåsör?

– Du måste fascineras av detaljer i vardagen och ha med dig en anteckningsbok ut på stan. Nyckeln till ett bra kåseri är att vara så konkret i dina observationer att en tecknare direkt kan göra sitt jobb utifrån din text. Sen måste du förstås älska genren och förstå att det tar lång tid att bli en bra kåsör.

Fotnot 1: Motiveringen för Kristian Wedel: "Han arbetar med stilistisk säkerhet, respekt för kunskap och omsorg om detaljer. Med stillsamt distinkt humor odlar han den publicistiska genre som kan lokaliseras till gränslandet mellan kåseriet och det litterära reportaget. Samtidigt som han obesvärat lutar sig mot berömda föregångare som Adolf Hallman, Richard Ekblom och Jolo, lyckas han slå an en egen ton".

ANNONS

Fotnot 2: Stipendiaterna nomineras av Gnistans medlemmar och kan inte sökas. Övriga 16 pristagare som alla får 50 000 vardera är: Helen Dahlman, textilkonstnär, Ulrika Davidsson, musiker, Carl Johan Engberg, konstnär, författare och filmare, Per Enoksson, violinist, Maria Hedborg Pihl, skådespelare, Eija Hetekivi Olsson, författare, Niclas Hval, översättare, Lisbeth Johansson, skådespelare, Christian Pallin, projektör och kulturpedagog, Bengt Rindner, konstnär, Sjöströmska stråkkvartetten, Ami Skånberg-Dahlstedt, dansare och koreograf, Linda Spåman, konstnär, Brit Swedberg, tecknare, Sofia Änghede, fotograf, filmare, Ruben Östlund, filmare.

Fotnot 3: Utdelningen av årets stipendier sker på Stadsmuseet, Ostindiska Huset, ikväll den 5 november kl 18.30 och följs av scenframträdanden där de stipendierade bjuder på musik, uppläsningar och bildpresentationer.

ANNONS